Musk propaguje zlo. Kvůli radikalizaci v on-line prostoru umírají lidé, tvrdí Jourová

První otázky v Napřímo mířily na roztržku mezi miliardářem Elonem Muskem a eurokomisařkou. Elon Musk v návaznosti na možnou pokutu pro síť X, kterou vlastní, a v reakci na slova Věry Jourové, že nedokáže rozlišovat dobro a zlo, končící eurokomisařku označil za ztělesnění banálního, byrokratického zla. "My jsme oba s panem Muskem využili svobody slova. Takže jsme si vyměnili nějaká sdělení, nějaké, řekla bych, nálepky," reagovala Jourová.

"Když máte sociální sítě, kde vám běží všechny možné obsahy, výzvy k zabíjení, návody, jak spáchat teroristický čin, popírání holokaustu, posílání lidí do plynu – to jsou věci, které já považuji za zlo. A myslím, že každý normální slušný člověk musí říct, že toto jsou velmi zlé věci. A toto je obsah, který je nejenom odporný a nemorální, ale je to i nezákonný obsah v Unii," doplnila Jourová.

Upozornila také, že tyto zákazy v evropských státech platí dlouhodobě, už od konce druhé světové války, a panuje na nich všeobecná shoda. "No, a pak se zjeví tady šéf sociální platformy, který s prominutím řekne: 'Na vaše evropské zákony vám kašlu, já si to tady budu dělat po svém a budu distribuovat tento obsah úplně bez zábran.' A tomu já říkám propagace zla," vyjasnila.

[chooze:article;value:579211]

Digitální regulace tedy podle Jourové nepřináší nic nového. Jde jen o to, aby se zákazy aplikované v reálném světě přenesly i do toho virtuálního a zahrnovaly také sociální sítě.

"Když vám někdo načmárá hákový kříž na dům, tak taky budete vyzváni, abyste to smazali, protože to je prostě zakázané. A kolem toho vašeho domu třeba projdou tři desítky lidí za čtyři hodiny. Ale ty sítě mají tak strašnou sílu, že dneska dokáží opravdu podněcovat reálné násilí, vyhánění židovských studentů z univerzit, výzvy k pogromům. To jsou tak nebezpečné věci," míní Jourová.

[chooze:article;value:578687]

​Sociální sítě podle Jourové zneužívají také některé, hlavně radikální politické strany. Platí tam jednoduchá úměra, tedy čím více křiku a skandálnějších prohlášení, tím více se někteří lidé baví a tím více roste šance těchto politiků na zvolení.

On-line prostor ale využívají i islamisté. "Máme data, která ukazují, že například islamističtí teroristé se ve velké části radikalizovali právě v on-line prostoru. Někteří v rodině, někteří ve vězení, ale ten on-line prostor, to byla vlastně ta spouštěcí platforma, která pak stála lidské životy. Proto já volám – a využívám poslední týdny, kdy jsem slyšitelná, kdy mám vliv – po tom, abychom se nad tím všichni zamysleli, jestli to můžeme tolerovat, protože zítra se to může otočit proti vašim dětem, proti komukoliv, kdo se někomu moc nelíbí," řekla Jourová. Na celý díl pořadu Napřímo se můžete podívat pod titulkem článku.

[chooze:poll;value:826a83c2f6186e8c854f328763ba27f6ed288610;layout:tn_nova]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.