Musk si mohl za výbuch Starship sám. Nechtělo se mu čekat

Třiatřicet supersilných motorů Raptor rakety Starship při startu doslova trhalo na kusy startovací rampu. Kusy betonu létaly všude okolo, některé až do několik set metrů vzdáleného moře. Několik motorů navíc svým nárazem vyřadily z provozu.

Společnost SpaceX i tak mluví o úspěchu. Musk přitom v minulosti úspěšný start definoval poněkud jinak. "Za výhru bych považoval cokoliv, co nepovede ke zničení startovací rampy," tvrdil. Právě startovací rampa se ale podle všeho stala kamenem úrazu. Musk přiznal, že sílu startovacích motorů podcenil.

"Před třemi měsíci jsme začali vyrábět masivní ocelový plát s vodním chlazením, který měl být pod odpalovací rampou. Nebyl ale včas hotový a my jsme se mylně domnívali, že stávající beton start vydrží," napsal Musk. "SpaceX si byla vědoma toho, že ta rampa není stoprocentně připravena ke startu, ale riskli to," dodává pak specialista na kosmonautiku z České kosmické kanceláře Michal Václavík.

[chooze:article;value:500928]

​Po startu pak kromě motorů poškozených nárazy betonu vypovědělo službu několik dalších pohonných jednotek. Pokus o oddělení kosmického plavidla od nosné rakety se navíc také nezdařil a bylo proto nutné raketu Starship za letu zničit.

"Je patrné, že minimálně část motorů, které vypadly hnedka při startu, bylo poškozeno úlomky té rampy, kusy betonu, které narážely do spodní části rakety. To poškození pravděpodobně pokračovalo dále za letu," myslí si Václavík.

Firma SpaceX bude chyby během zkušebního letu dál analyzovat. Pro nový start už má v zásobě další téměř hotové rakety a Musk chce údajně příští pokus realizovat už za pár měsíců.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.