Musk sliboval nulovou cenzuru Twitteru, teď zrušil jemu nepohodlný účet

Devatenáctiletý Jack Sweeney už dva roky sleduje soukromý tryskáč miliardáře Elona Muska a údaje o jeho pohybu sdílí na twitterovém účtu ElonJet. Informace o letadle získává pomocí systému Automatic Dependent Surveillance-Broadcast. Jde o veřejně dostupné vysílání, prostřednictvím nějž letadla automaticky sdílí svou polohu, upozornil britský deník Daily Mirror.

Musk v minulosti sliboval, že účet po odkoupení sociální sítě nezruší, protože by to odporovalo jeho přesvědčení.

[chooze:article;value:479293]

Teď si ale samozvaný obránce svobody projevu svůj slib očividně rozmyslel. Jackův účet tak byl od středy prázdný a pouze hlásil, že byl pozastaven. Sweeney o tom informoval na svém osobním účtu. V noci na čtvrtek byl účet dostupný, ale twitter ho za krátký čas opět zablokoval s odůvodněním, že sdílení on-line informací o poloze je porušením jeho zásad. "Jakýkoli účet, který bude v reálném čase zveřejňovat informace o poloze kohokoli, bude pozastaven, protože se jedná o porušení fyzické bezpečnosti," řekl k tomu podle agentury Reuters Musk. Vzápětí však twitter pozastavil všechny další Sweeneyho účty včetně osobního, upozornila agentura.

Podle Sweeneye to není první snaha zastavit publikaci dat z veřejně dostupných zdrojů, která se týkají Muskova letadla. Už v prosinci tvrdil, že zaměstnanci Twitteru dostali za úkol dosah tohoto účtu omezit. Sweeney, který loni dle svých slov odmítl Muskovu nabídku pěti tisíc dolarů za zrušení účtu, se proto pro tento případ pojistil a založil si záložní účty na jiných sociálních sítích, kde data sdílí dál.

Twitter je před bankrotem, přiznal Musk. Firmu opouští klíčoví manažeři:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.