Muskova firma hlásí přelomový úspěch. Poprvé vložila čip do mozku člověka

Společnost Neuralink v neděli implantovala čip do mozku člověku. Miliardář Elon Musk, kterému firma patří, to oznámil na sociální síti X. Prvnímu pacientovi, kterému byl čip implantován, se prý po zákroku daří dobře. Musk dodal, že čip dostal název Telepatie.

"Umožňuje ovládat telefon nebo počítač a jejich prostřednictvím téměř jakékoli zařízení pouhou myšlenkou," uvedl Musk. "Prvními uživateli budou ti, kteří ztratili schopnost používat končetiny," dodal.

Podle BBC vedl část operace robot, který do mozku zavedl 64 vláken tenčích než lidský vlas. Tato vlákna jsou umístěna na část mozku, která má řídit "záměr se pohnout". Podněty z čipu má pak vyhodnocovat aplikace, která by měla rozpoznat, co chce člověk udělat.

[chooze:article;value:535028]

​Souhlas k první klinické studii na lidech dostala společnost Neuralink už v loňském roce. Má posoudit funkčnost implantátu i jeho bezpečnost. Společnost video, ve kterém nastínila, jak by měl čip fungovat, zveřejnila na konci roku.

Podle agentury Reuters čelila společnost vyšetřování kvůli možnému špatnému zacházení se zvířaty. Společnost měla údajně testovat čip i na opicích, prasatech a ovcích. Zaměstnanci měli agentuře říct, že kvůli tlaku ze strany Muska došlo k většímu úmrtí zvířat, než bylo nutné.

[chooze:poll;value:c129b571a8ed07086402f07513fd122d74dc680c;layout:tn_nova]

Muskova superraketa měla nakročeno do vesmíru. Pak opět explodovala:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.