Mutace covidu má vážný příznak. Dostane se vám do hlavy, varují experti

Varianta JN.1 je v Česku stále častější, upozornil Státní zdravotní ústav. Momentálně ji zjistili u přibližně 38 procent nakažených. V Evropě už je tato mutace dominantní. Deník Daily Mirror tak varuje před nejčastějšími příznaky, z nichž se jeden objeví ve vaší mysli.

Nejčastější je stále rýma, která se podle britských odborníků objeví ve třetině případů. Na druhém místě je kašel, hned za ním bolest hlavy. Čtvrtým nejčastějším je pocit únavy. Ty se objevují u přibližně pětiny nemocných. Asi 15 procent nakažených hlásí bolesti svalů a desetina má potíže se spánkem.

[chooze:article;value:533947]

V deseti procentech případů se objevuje i symptom, který ovlivňuje lidskou psychiku. Lidé totiž trpí obavami a úzkostmi. Oproti dřívějším variantám je nyní méně častá ztráta čichu a chuti. Zároveň je stále kratší inkubační doba, snížila se na v průměru dva až tři dny. 

"Pozorujeme, že JN.1 se rychle stává dominantní verzí viru Covid, což nám říká, že je nakažlivější," řekla stanici NBC šéfka Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí na Mandy Cohenová. "Dobrou zprávou je, že nepozorujeme nárůst vážnosti choroby," dodala.

Covid se v populaci dál šíří. Měli bychom být opatrní, varuje virolog (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.