Moderní bydlení

Mutace XEC plní nemocnice napříč Evropou. Má několik nových příznaků

Pacientů s covidem přibývá nejen v Česku, ale v celé Evropě. Projevuje se u nich především nejnovější varianta XEC. Nemocní hlásí podobné příznaky jako u dosavadních mutací. S novou variantou se začaly ale u pacientů projevovat také nové symptomy.

Nejčastěji je to dušnost a dlouhotrvající nepřetržitý kašel, citoval britskou agenturu pro zdravotní bezpečnost deník Mirror. Intenzivní kašel podle výpovědi vyléčených lidí trval někdy hodinu, někdy s kratšími přestávkami i déle. Tento cyklus se pak opakoval několikrát za den. 

[chooze:article;value:577925]

Většinou se ale projevy nemoci opakují. Lidé potvrzují, že mají vysokou teplotu nebo zimnici, mnozí trpí ztrátou nebo změnou chuti i čichu, pocity únavy a vyčerpáním, bolesti hlavy, v krku i celého těla. Pacienti si stěžovali dále na ucpaný noc nebo rýmu, a k těmto příznakům se u mnohých navíc přidal průjem a pocit nevolnosti.  

Ve Velké Británii přitom zaznamenali i vyšší počet hospitalizovaných s covidem. "V posledních dvou týdnech nemocnice přijali více pacientů a s blížící se zimou jejich počet může růst ještě rychleji," řekl Jamie Lopez Bernal z britské agentury pro zdravotní bezpečnost (UKHSA). V Česku ve čtvrtek přibylo 1 147 nemocných s covidem, v nemocnici leží 430 pacientů nakažených koronavirem. 

Mutace XEC je subvariantou omikronu, který podle exministra zdravotnictví a epidemiologa Romana Prymuly dospěl k takové dokonalosti, že tu s námi bude i nadále. "Vývoj očkovacích látek probíhá vždy s předstihem a v době, kdy se ještě nedá odhadnout, jaká varianta bude v době jejich aplikace dominovat. Předpokládáme však, že i před XEC ochránění budeme," uvedl před několika dny v rozhovoru pro TN.cz Prymula.

[chooze:article;value:576840]

​Světová zdravotnická organizace (WHO) v září klasifikovala XEC jako sledovanou variantu. "Lze si ji představit jako pravnouče či vnuka omikronu," popsal XEC pro New Scientist William Schaffner z Lékařského centra americké Vanderbiltovy univerzity.

O nárůstu případů covidu-19 informovala TV Nova ve čtvrtek v následující reportáži (10/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.