Muž bez domova ležel týdny na chodbě nemocnice. Jiný pacient ve vestibulu zemřel

Veřejnost na Slovensku pobouřily v posledních měsících případy dvou mužů bez domova, kterým se v nemocnici údajně nedostalo patřičné péče. Pan Ladislav před časem ležel 10 dnů ve velmi špatném stavu na chodbě nebo venku v areálu tohoto zdravotnického zařízení, kam ho původně přivezla sanitka. Nakonec zemřel, informovala tamní veřejnoprávní televize RTVS.

Podle lékařů jeho stav nebyl takový, aby musel být hospitalizovaný. Ladislava navíc nechtěli ani v žádném útulku. Nakonec v nemocnici zemřel na podchlazení a selhání orgánů, zjistila slovenská televize. "Našli jsme ho ležet na podlaze na nemocniční chodbě, byl úplně dezorientovaný, srdce mu už téměř nebilo, byl brutálně podchlazený," popsala reportérům Miroslava Čulagová z týmu dobrovolníků. 

Ředitelka nemocnice Alexandra Pavlovičová tvrdí, že ročně u nich evidují desítky podobných případů, kdy se lidé bez domova zdržují ve vestibulu jejich nemocnice.

[chooze:article;value:550415]

"Nemocnice si stojí za tím, že tak jako všem pacientům i pacientům bez domova, pokud je to nezbytné a jejich stav to vyžaduje, poskytnou plnou zdravotní péči," sdělil tehdy mluvčí organizace Pro Care Tomáš Kráľ. 

"Dne 22. ledna 2024 byl přijatý podnět veřejného ochránce práv a ve stejný den ho prokurátor předal obvodnímu oddělení Policejního sboru Galanta jako podezření ze spáchání přečinu usmrcení," informovala ve svém stanovisku Generální prokuratura SR.

Nyní na téměř totožnou kauzu, která se stala ve stejné nemocnici, opět upozornila slovenská veřejnoprávní televize. Pan Antonín tam strávil 20 dnů, byl podvyživený a několik dnů ležel bez hnutí na chodbě, aniž by změnil polohu.

Pak ho údajně na vozíku vyvezli ven. Na incident zareagovala nemocnice. "Potvrdit vám mohu jen to, že mu opakovaně v nemocnici poskytli zdravotní péči," poznamenal Kráľ. Příběh tohoto muže má lepší konec – dostal se do útulku pro bezdomovce. "Pan Antonín se vzpamatoval a vrátil do života, o svém případu ale nechce veřejně hovořit," řekl vedoucí útulku v Bratislavě Michal Cibiri.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.