Muž hledal lásku, seznamka ho obrala o tisíce. Po měsících mu stále vyhrožuje

Seznámit se, najít osudovou lásku nebo jen mít po boku člověka, se kterým by mu bylo dobře. To bylo přání Jiřího Dvořáka, který změnou bydliště chtěl změnit i něco ve svém životě. Zapojil se proto do internetové seznamky s názvem diskretnimista.cz. Jenže s trochou nadsázky tím podepsal smlouvu s ďáblem.

"Našel jsem seznamku, kde psali, že to jsou ženy z okolí. Nikdy se mi žádná neozvala. Začali mi ale strhávat peníze z karty. Já jsem tam dal příkaz jednou a nevěděl jsem, že si to pak budou strhávat sami," popisuje poškozený Jiří Dvořák.

Přišel o 15 tisíc korun. Naštěstí mu vypršela doba platnosti kreditní karty. Tím ale příběh nekončí. Pro změnu se začala hromadit pošta ve schránce. "Posílali mi výzvy od advokáta z Německa, že mám platit v eurech nějaké pokuty," dodává Dvořák. 

[chooze:article;value:531982]

Smlouvu seznamce několikrát vypověděl, výzvy k úhradě mu ale chodily dál a on ze strachu, aby se nedostal do potíží, platil. 

Vypovězte smlouvu a pak už neplaťte

​Co udělat, abyste neskončili v podobné pasti? Je důležité nenaletět na zprvu nízké předplatné. To se často jeví jako klasické měsíční poplatky, využívá však skryté specifické mechanismy, kterých si uživatelé nemusí všimnout. Podobné seznamky totiž spoléhají na to, že si lidé nepřečtou jejich podmínky užití. 

"Měl by znovu vyplnit formulář ukončení smlouvy a poslat ho všemi komunikačními prostředky, které má k dispozici, a to e-mailem, ale i doporučenou poštou. Kopii si schová a bude tím moci kdykoliv argumentovat. Pokud dotyčný smlouvu stále platí, vypadá to, že službu stále užívá. Proto doporučuji, aby to udělal ještě jednou a potom už nic neplatil," radí Petr Šmelhaus, vedoucí právního oddělení spotřebitelské poradny dTest. 

Přesně tak postupoval i tým pořadu Na vaší straně, který za pana Dvořáka vyřídil výpověď a zaslal ji poštou do Švýcarska. 

Ženy jsou častěji oběťmi

Nejčastěji ale naletí podvodníkům ženy. "Potkala jsem ho na Tinderu, chvíli jsme si psali, byl milý, zajímal se o mé koníčky. Brzy začal mluvit o společném bydlení. Říkal, že nikdy nebyl tak zamilovaný, tak jsem souhlasila. Nabídl se, že si na to vezme půjčku a že stačí, když mu pošlu milion na jeho účet. Když transakce proběhla, zmizel, nebral telefon, nereagoval na zprávy. Zjistila jsem pak, že si vymyslel jméno. Už jsem o něm neslyšela," popisuje svůj příběh paní Natálie. 

[chooze:article;value:524413]

Podvodník použil několik triků, aby z ženy peníze dostal. "Pamatoval si, co jsem psala, v kolik hodin chodím do práce, co budu dělat... To mi lichotilo," dodává podvedená.

Policie se podobnými případy zabývá téměř denně. "Je to velký problém, tyto podvody mívají často mezinárodní přesah," reaguje mluvčí Policie ČR Ondřej Moravčík. 

Redakce pořadu Na vaší straně mluvila s mužem, který vydělával na důvěře osamělých žen a byl za to odsouzený. Podle něj se podvodníci snaží v první řadě získat důvěru vytipované ženy, postupně o ní získat co nejvíce informací. Později se snaží zjistit, kde žena bydlí, aby znali její majetkové poměry. Varovným signálem je i nabídka na investování nebo finanční pomoc kvůli nemoci rodinného příslušníka podvodníka.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.