Muž, který měl zapálit České Švýcarsko, zatím do vězení nepůjde

Za tím, že je Jiří Lobotka schopný soudní jednání vnímat jen omezeně, mají podle znalců stát velmi silné léky. Lékaři by mu tak teď měli medikaci postupně snižovat.

"Zůstane ve vazbě a v Brně je speciální vazební věznice, která je pro toto určená," popsal obhájce Vít Pavko. Ve vazbě je Lobotka už rok a za obecné ohrožení a poškození cizí věci mu hrozí až 15letý trest. 

Kromě založení největšího požáru v naší historii má podle obžaloby stát i za menšími požáry, které v Českém Švýcarsku vypukly loni na jaře. K jejich založení se už přiznal.

[chooze:article;value:555613]

"On stále tvrdí, že národní park nezapálil," uvedl Pavko. Hořet v Českém Švýcarsku začalo v noci na 24. července. Požár se pak rozšířil na více než tisíc hektarů národního parku. S plameny bojovalo asi 6 tisíc hasičů z celé České republiky. Desítky z nich se při tom zranily. Hořelo 21 dní. Své domovy musely dočasně opustit stovky lidí a shořely tři domy v Mezné. 

"Škoda byla specificky vyčíslena, nám jde o několik milionů korun, především i o infrastrukturu na Divoké a Edmundově soutěsce," sdělil zmocněnec obce Hřensko Zdeněk Pánek.

[chooze:article;value:527282]

Celkem měl požár způsobit škodu ve výši přes čtvrt miliardy korun. Některé stezky v Českém Švýcarsku jsou po požáru stále uzavřené. Utrpěl i tamní cestovní ruch.

O pokračování jednání soud rozhodne podle zdravotního stavu obžalovaného. Úprava medikace by se prý mohla projevit během několika týdnů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.