Muž měl být na palubě ztracené ponorky. Život mu zachránila práce

Že jim práce zachránila život, může říct jen hrstka lidí. Jedním z nich je Američan David Concannon. Právník a potápěč v jedné osobě bývá jedním z členů posádky ponorek společnosti OceanGate Expeditions mířících k vraku Titaniku. Kromě pilota a tří platících cestujících totiž bývá na palubě i odborník.

"Měl jsem se zúčastnit této expedice a vlastně i tohoto ponoru, ale musel jsem to zrušit kvůli jiné naléhavé záležitosti s klientem," uvedl podle webu Mirror David. "Včera večer mi zavolali a požádali mě, abych poskytl veškerou pomoc, která by zajistila bezpečný návrat všech v ponorce. Samozřejmě jsem okamžitě souhlasil," řekl v úterý.

David si následně pro televizi NewsNation postěžoval, že záchranným týmům hází do pátrání vidle papírování. Soukromé společnosti mají podle jeho slov na souši připravené odborníky, kteří se mohou pustit do záchrany. "Prostředky k provedení této záchranné akce jsou v soukromých rukou. Soukromý sektor byl fenomenální, ale teď jsme se zasekli," prohlásil.

[chooze:article;value:509892]

"Chci, aby byla učiněna rozhodnutí. V sázce jsou životy lidí. Musíme se pohnout. Máme prostředky, které jsou připraveny k odjezdu, ale jen sedí a čekají. Nechci odrazovat úředníky, kteří pomáhají, protože dělají svou práci, ale musíme to udělat rychleji," pokračoval David ve stížnosti na vládní zpomalování pátracích akcí.

Posádce ztracené ponorky Titan nezbývá příliš času. Na palubě už totiž mají zásoby kyslíku na pouhé tři dny. Vrak Titaniku sice leží 700 kilometrů od kanadského Newfoundlandu, ale pátrací akce podle webu BBC probíhají z amerického Bostonu.

Do pátrání jsou zapojena dvě letadla, dále ponorka a sonarové bóje. Fakt, že se vrak nachází stovky kilometrů od pobřeží, ale hledání ztěžuje. K incidentu se krátce vyjádřila i společnost OceanGate, která ponor organizovala. "Jsme hluboce vděční za rozsáhlou pomoc, kterou jsme obdrželi od vládních agentur a společností zabývajících se hlubinnými výzkumy při našem úsilí o obnovení kontaktu s ponorkou," dodali její zástupci.

Ponorka, která bere turisty k Titaniku, se ztratila. Začalo pátrání (06/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.