Muž na poli objevil poklad. Extrémně vzácná mince přepsala dějiny

[chooze:gallery;value:33599]

​Lewis Fudge je poměrně nenápadný člověk. Pracuje jako stavební dělník a ve volném čase rád pomocí detektoru kovů hledá v zemi poklady. Letos se na něj usmálo obrovské štěstí a podařil se mu objev, který odborníci označují za jeden z nejvýjimečnějších v posledních desetiletích. 

Na poli jednoho farmáře v anglickém hrabství Hampshire, kde měl povolení hledat, našel velmi starou a extrémně vzácnou minci. Stalo se tak už na jaře letošního roku, jeho příběh se ale na výsluní dostal až nyní –⁠ přinesla ho britská mediální společnost SWNS

​Už krátce po objevu bylo jasné, že se mince vydraží za zajímavou částku vzhledem k jejímu stáří. Později se ale ukázalo, že je mnohem vzácnější. V aukční síni Spink & Son se nakonec v září prodala za 20 400 liber, tedy částku, která se v přepočtu na české koruny blíží k 600 tisícům. Tím byl překonán světový rekord ve vydražení mince tohoto typu. 

[chooze:article;value:484137]

Aby toho nebylo málo, mince menší než lidský nehet obohatila britské dějiny o nového, dosud neznámého, panovníka. Ten měl na ostrovech vládnout před dvěma tisíci lety, tedy v době železné. Na zlatém plíšku pocházejícím z období zhruba kolem roku 50 před naším letopočtem je vyraženo jméno Esunertos.

"Jedná se o jeden z nejúžasnějších objevů posledních desetiletí v keltské numismatice," říká John Sills z Ashmoleova muzea v Oxfordu. "Tento úchvatný kus prehistorického umění dotváří obraz, který se nám vybaví, když mluvíme o Británii za doby železné. Válečný kůň a vůz," doplnil ho specialista na mince z doby železné Gregory Edmund. 

"Esunertos byl kdysi zapomenut, nyní se ale jeho jméno zapsalo do historických záznamů," dodal. A co se týče nálezce, Lewis Fudge stále nemůže uvěřit tomu, co se stalo. "Když si uvědomím, že můj nález vygeneroval vlastní článek na Wikipedii, je to neuvěřitelné," vyjádřil se. 

Letos na jaře Velká Británie představila novou pamětní minci, na které je král Karel III. s tudorskou korunou:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.