Muž nakoupil stejné zboží na polském a českém e-shopu. Rozdíl cen ho rozčílil

Když pan Gabriel z česko-polského pohraničí porovnal nabídku e-shopů lékárenského řetězce Dr. Max v Česku a Polsku, nestačil se divit. "Nabídka je téměř stejná, ceny jsou ale diametrálně odlišné. Například obyčejný bylinkový čaj Vrbovka stojí v ČR 45 Kč, v Polsku v přepočtu asi 32 Kč," zlobil se.

A uvedl i další příklady. Stejný biotin (vitamín H) koupil v Polsku o 10 Kč levněji, extrakt z česneku pak o 20 Kč. Redakce TN.cz následně jeho zjištění prověřila a u některých doplňků stravy objevila ještě výraznější rozdíly.

Například kapsle s vitaminy A a E, které v Česku koupíte za 119 korun, pořídíte v Polsku v přepočtu za necelých 36 korun. Vitamin D pak v Polsku stojí asi polovinu toho co v Česku. Všechny tyto produkty přitom prodává stejný řetězec pod vlastní značkou.

[chooze:article;value:525042]

Podle mluvčího české pobočky řetězce Michala Petrova jsou rozdíly v cenách způsobeny rozdíly mezi českým a polským trhem. "Cenu na trhu určuje celá řada faktorů – od nákladů, které jsou v jednotlivých zemích různé, až po cenu u konkurence, která se v jednotlivých státech také liší. Ne ve všech státech jsou totožné náklady související například s nájmy nebo s logistikou, o mzdách a daních nemluvě," tvrdí.

"Ceny našich produktů, ale i těch ostatních jsou v naší síti zcela srovnatelné s těmi, za které prodávají ostatní provozovatelé tuzemských lékáren. Tam, kde jsou náklady podobné, jsou většinou podobné i koncové ceny. S výjimkou Polska jsou ceny srovnatelné v rámci celé střední Evropy. V rámci portfolia vlastní značky Dr. Max se chová každá národní síť autonomně, a cenové rozdíly tedy vznikají," dodal s tím, že ale přesnou cenovou politiku polských kolegů nezná.

Ekonom Štěpán Křeček potvrzuje, že tentokrát nejde ze strany mezinárodního řetězce o pouhé výmluvy na "specificitu trhu", ale pro rozdíly v cenách skutečně existují důvody.

[chooze:article;value:524466]

"V souvislosti s blížícími se volbami si můžeme všimnout, že polská vláda v čele se stranou Právo a spravedlnost (PiS) provedla mnoho kroků, které jsou výhodné pro tamní spotřebitele, kdy se jim díky vlivu na polostátní společnost Orlen (její ředitel je členem PiS, pozn. red.) podařilo ceny paliv stlačit výrazně pod úroveň okolních zemí EU. Podobné je to i v případě úrokových sazeb a do konce roku platí také snížení sazby daně z přidané hodnoty," vysvětlil.

"Platí také, že polský trh je větší. Poláků je zhruba čtyřikrát víc, je tam tedy větší konkurence a vznikají tam takzvané úspory z rozsahu, které přináší nižší ceny zboží, ať už u potravin, doplňků stravy, elektroniky nebo třeba nábytku," doplnil.

Jeden důvod k výrazným rozdílům cen je také na české straně. Díky silné koruně je výhodný kurz zlotého, který se pohybuje okolo 5,3 koruny (v době psaní článku 5,31 Kč, pozn. red.). Před rokem 2021 se přitom zlotý držel okolo 6 korun. Čechům se tak nakupovat za polské peníze vyplatí.

Velké pivovary chystají podzimní zdražování. Počítají s tím i restaurace:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.