Muž nechal kočárek s dítětem u brány, hrozí mu 3 roky vězení. Je to omyl, hájí se

Ochranka Vysočina Areny, kde o víkendu proběhl závod Světového poháru, tvrdí, že případ, kdy by rodič zanechal u vchodu dítě i s kočárkem, nepamatují.

Otec tříletého batolete Libor Pěček se ale hájí. "S ochrankou jsem byl domluven, že malou pohlídají, než synové dojdou pár metrů k tratím, což pak před policií popřeli. Měl jsem nachystanou manduku a malou na dohled. Do manduky jsem ji chtěl vzít, až se probudí. Potom si vymysleli, že nemám vstupenku a jiné věci," říká Pěček.

Hlavní koordinátor ostrahy areálu během Světového poháru v biatlonu Roman Zabavský z agentury Čechymen ale tvrzení Pěčka popírá. "Žádnou domluvu jsme neměli. Něco takového ani není v naší kompetenci. Proto jsme sami kontaktovali policii a poprosili jsme o její asistenci. S něčím podobným jsem se za několik let v oboru nesetkal," uvádí Zabavský.

[chooze:article;value:493230]

​Přesto Pěček trvá na svém. "Ochranka před policií popřela, jakou dohodu jsme měli. Viděl jsem na kočárek po minutách. Stačilo na mě zamávat, jak by se malá probudila, byl bych hned u ní," vysvětluje otec.

Pro Policii ČR už ale jde o uzavřenou záležitost. "Šlo o přestupek proti zákonu o sociálně-právní ochraně dětí. My jsme věc pouze zadokumentovali a případ předáme Orgánu sociálně-právní ochrany dětí," říká mluvčí Policie ČR pro kraj Vysočina Dana Čírtková.

U Pěčka tento postup vzbuzuje silné obavy. "Teď to vypadá, že nám chtějí odebírat dítě, i když jsem byl kousek od kočárku," brání se rodič a zpochybňuje kompetentnost policie, která na místě zasahovala. "Byli tam dva mladí nezkušení příslušníci. Řekl jsem, ať mně i mé rodině dají pokoj. Ať si hledí svého a kontrolují například lidi pod vlivem," uvádí otec od kočárku.

[chooze:article;value:491286]

​Podle něj po tomto incidentu přijel "rozumný policista". Ten Pěčkovi řekl, že se nic neděje a situace je normální. "A že z toho nic dělat nebudou. Teď je z toho ale velká aféra," vysvětluje zmatený rodič. A doplňuje, že nyní čelí kvůli případu přísné kritice svých známých i sousedů.

Podle advokátky Dagmar Raupachové může jít v krajním případě o trestný čin, za který v případě opuštění dítěte hrozí odnětí svobody šest měsíců až tři roky. Musela by ale být splněna podmínka, že dítě bylo vystaveno nebezpečí smrti či ublížení na zdraví.

"Jestli rodiči neumožní vstup někam na stadion a on upřednostní ten svůj vstup a dítě s kočárkem nechá před sportovištěm, tak je to opravdu hrubé porušení pravidel a je naprosto v pořádku, že ten případ bude řešit sociálka. Oni budou hlavně zkoumat, jaké poměry jsou v té rodině," dodává advokátka.

Pěčkovi prý ostraha areálu také řekla, že děti mají zůstat doma a závody sledovat v televizi, přestože měl pro ně koupené vstupenky. Jan Skřička, sekretář Sportovního klubu Nové Město nad Metují, ale tvrdí, že děti do Vysočina Areny přístup mají.

"Když rodiče svým potomkům zakoupí vstupenku, nemáme žádný problém. Dětské lístky stojí jen symbolickou korunu. Prodávají se kvůli tomu, abychom věděli, kolik máme v areálu lidí," říká Skřička.

Podle něj do areálu nesmí pouze děti v kočárcích. "Takové pravidlo nám stanovili hasiči. A je to hlavně kvůli tomu, že kdyby vznikla panika, tak se s kočárkem špatně utíká," dodává sekretář sportovního klubu.

O prázdninách přibylo opilých dětí. Případ dívky s 1,5 promile řeší sociálka:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.