Muž platil falešnými eury. Může poslat do vězení nevinné lidi

Před pár dny policisté z oddělení hospodářské kriminality zadrželi 22letého cizince, který dlouhodobě žije v Praze. Měl nakupovat elektroniku, hlavně mobily a počítače, od lidí přes inzeráty. Za zboží ale platil padělanými bankovkami v hodnotě 50 a 100 euro. Věci pak prodával dál za skutečné peníze. Podle policistů můžou být desítky podvedených, kteří mají falešná eura, aniž o tom vědí.

Eurobankovky 50 a více obsahují sedm ochranných prvků. Těmto padělaným chyběl pouze jediný. "Bankovky byly stupně bezpečnosti tři na škále jedna až pět, to znamená padělek zdařilý. A na první pohled velmi špatně rozpoznatelný," vysvětlil kriminalista Michal Ihnát.

[chooze:article;value:487855]

Mladíkovi hrozí až osm let vězení. Bankovky by si měli zkontrolovat hlavně ti, kteří se mohli s mladíkem v poslední době setkat. I jim totiž hrozí pletky se zákonem, zejména pokud se třeba chystají teď v období jarních prázdnin vyrazit na lyže do Rakouska.

"V krajním případě takový člověk může skončit i ve vězení, protože placení padělanými bankovkami je v některých státech trestné, i když tak člověk činí z nedbalosti," poznamenal policejní mluvčí Jan Daněk. "Člověk, když přijde, tak první samozřejmě dostanete do ruky bankovku, každý je odborník a hned se dívá a říká: 'Jo, má to tam, je to jasné.' Tahle to má taky," doplnil Ihnát.

[chooze:article;value:473947]

Jediný rozpoznatelný prvek těchto falešných bankovek od pravých je číslice se speciální barvou, která by se na pravé eurobankovce měla hýbat. Rozpoznat pravou bankovku od padělku dalo osloveným lidem zabrat.

Ochrannými znaky na eurobankovkách jsou vodoznak, hlubotisk, ochranný proužek, soutisková značka, hologram, proměnný pruh a barva. Pokud zjistíte, že máte falešnou bankovku, volejte linku 158.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.