Muž po půl roce reklamoval boty. Máte špatné nohy, dočkal se vysvětlení

Milovník turistiky a sportu, který by v kvalitní obuvi ušel klidně světa kraj. To je náš kolega Robert Jenšík, kterému prodejna na pražském Zličíně zamítla reklamaci několik měsíců starých bot. Boty za 4 000 korun se totiž proděravily. "Dozvěděl jsem se tam, že mám špatné nohy a že reklamace nebyla uznána," podělil se Robert Jenšík o důvody, proč nebyla reklamace uznána.

Vysvětlení Roberta Jenšíka zaskočilo. Reklamace byla zamítnuta s tím, že si za rozpadající se boty vlastně může sám. "Vlivem anatomické stavby lidských nohou a mechanismu jejich odolávání po podložce nejen v jednotlivých fázích každého učiněného kroku," píše doslova ve vyrozumění k reklamaci.

Muž nosil boty půl roku. "Hlavně jsem je používal do práce, to znamená na zpevněném povrchu jsem s nimi chodil. Do přírody používám jiné a boty docela střídám, taky byla zima a to jsem tím pádem nosil zimní obuv," popsal Jenšík.

[chooze:article;value:555335]

​Aby se ujistil, že chodí správně a má nohy v pořádku, objednal se Robert Jenšík na ortopedické vyšetření, pomocí podoskopu lékař zjistí, jestli stavba jeho chodidla měla vliv na poškození obuvi. "Je vidět, že už máte poničený kloub palce a už jsou tu cítit výrůstky. Jinak ten nález nějaký ultra patologický není. Řekl bych, že noha odpovídá 80 procentům těch běžných nohou," sdělil odborník. "Z mého pohledu se tedy jedná o lehkou patologii, kterou trpí většina populace. Myslím si, že nějakým kvalitním obouváním a kvalitní stélkou by se to pánovi mělo zlepšit," dodal lékař. 

Takže Robert Jenšík je zdravý. Na to, jak dál postupovat, jsme se zeptali advokáta. "V tomto případě podle mého názoru to zamítnutí nesplňuje ani běžný standard. Odkaz na anatomickou anomálii mi přijde hodně úsměvný. Tady já vidím právo na straně zákazníka," řekl advokát Jan Černý.

Pan Robert nakupuje v obchodě se sportovním oblečením a obuví pravidelně a rád se do něj vrací. Utratil v něm desítky tisíc korun. Přesto se k němu jako k věrnému klientovi personál při řešení reklamace nechoval. Zamítnutou reklamaci se snažil osobně komunikovat s vedoucím prodejny, jenže nepochodil.

[chooze:article;value:525459]

Pět zásad, jak správně zboží reklamovat:

1. Udělejte to co nejdříve.

2. Zboží přineste čisté, boty ale neperte v pračce.

3. Reklamujte tam, kde jste zboží koupili, nebo v jiné pobočce řetězce.

4. Sepište s pracovníkem reklamační protokol.

5. Originální balení nepotřebujete, účtenku nebo svědka ale ano. 

"K reklamaci je nutné přiložit účtenku nebo tu koupi dosvědčit jinak," dodal advokát Černý.

Redakce Na vaší straně šla s panem Robertem do prodejny a zjistit podrobnosti zamítnutí reklamace. "Já ze své pozice, co mohu, tak technik to znovu prověří. Do týdne dáme vědět," dušoval se prodavač. 

Po týdnu reklamaci konečně uznali a Robert Jenšík dostal zpět peníze za boty. 

Paní Paletářová reklamovala televizi. Zpět ji dostala ještě v horším stavu (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.