Muž pobodal tři lidi, armáda ztratila raketu. Nad bezpečím v Německu se smráká

[chooze:gallery;value:36073]

​Rostoucí napětí v Německu vedlo v pátek k dalšímu teroristickému útoku. Na náměstí v Mannheimu se konala akce německé protiislámské organizace Pax Europa. Mítink vedl aktivista Michael Stürzenberger, který je v Německu známý svými krajně pravicovými názory.

Akci okolo půl dvanácté narušil útočník, který se na účastníky setkání vrhl s velkým nožem. S nožem v ruce poranil tři lidi, mezi nimiž byl i samotný Stürzenberger. Útočník také zranil jednoho ze zasahujících policistů, kterého zasáhl zbraní do krku, píše portál Merkur.

Na místě hlídkovali policisté kvůli riziku, že akce protiislámských aktivistů vyvolá nepokoje. Ti útočníka krátce poté, co vytáhl nůž, zasáhli několika výstřely ze služebních pistolí. Svým zraněním útočník podlehl. Všechny tři zraněné převezli záchranáři do nemocnice. Policista zraněný na krku je v tuto chvíli v ohrožení života.

[chooze:article;value:556953]

Organizace Pax Europa už incident odsoudila. "Tohle nebyl náhodný útok. Stalo se to ještě předtím, než setkání doopravdy začalo, takže se na to musel připravovat," řekla pro portál Bild pokladnice organizace Stefanie Kizinová.

K vyhrocené situaci se vyjádřil i starosta Mannheimu Christian Specht. "Tento brutální čin nás šokoval a zarmoutil. Naše myšlenky jsou s policisty i zraněnými. Je důležité nyní nespekulovat a počkat na závěry vyšetřování," snažil se podle Bildu Specht uklidnit nálady po útoku.

Případ nyní vyšetřuje policie, která zatím nestanovila motiv brutálního útoku. Stejně tak neuvedla rozsah zranění u napadených, na místo však letěl záchranářský vrtulník. 

Německo však zasáhl ještě jeden skandál, který poukazuje na zhoršující se bezpečnostní situaci. Ve čtvrtek informoval portál Business Insider o průšvihu německé armády. Ta ztratila jednu ze svých nejmodernějších zbraní.

[chooze:article;value:552551]

V arzenálu německé armády totiž chyběla jedna naváděná raketa Iris-T. Tato raketa je schopná zasáhnout pohyblivé cíle jako letadla, drony a rakety na vzdálenost až 40 kilometrů v hodině. Rakety Iris-T jsou také součástí německých dodávek na Ukrajině.

Její ztráta by byla pro Německo velkým problémem a to nejen kvůli vysoké ceně, která dosahuje více než 6 milionů korun za kus. Ztracená raketa byla bez paliva i nálože, stále však obsahovala vysoce pokročilé technologie. Pokud by se tak dostala do rukou Ruska nebo jiného nepřátelského státu, mohla by poskytnout klíčové informace o jejím fungování.

Raketu se však naštěstí podařilo najít. V přístavu v Severním Porýní-Vestfálsku, ji totiž nakladači omylem naložili na nákladní loď směřující do Spojených států. I přes odhalení jde však o velký problém. Jednalo se totiž o civilní loď, na které měly navíc být podle plánů pouze prázdné kontejnery.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.