Muž podezřelý z pokácení stromu Robina Hooda se brání. Tak hloupý nejsem, říká

Britská policie stále pátrá po vandalovi, který před pár dny pokácel ikonický javor v mezeře mezi kopci zvané Sycamore Gap. V souvislosti s případem už zadržela a vyslechla 16letého chlapce a 69letého muže. I když obvinění ještě policisté nevznesli, u staršího muže našli nástroj, který mohl být použit při kácení stromu.

V kůlně 69letého Waltera Renwicka, který je bývalým dřevorubcem, objevili vyšetřovatelé velkou motorovou pilu, kterou během své kariéry používal. Tu si policisté odnesli s sebou k důkladnému prozkoumání.

[chooze:article;value:524320]

Podle jedné teorie mohla Renwicka k pokácení stromu motivovat pomsta. Muž žijící na farmě Plankey Mill nacházející se asi 12 kilometrů od slavného stromu totiž čelil příkazu k vystěhování. Pokácení slavného javoru tak měla být jeho forma pomsty.

Renwick však odmítá, že by měl s činem, který otřásl Británií, cokoliv společného. "Tak hloupý vážně nejsem. Ale jsem bývalý dřevorubec a mám se za chvíli vystěhovat, takže chápu, proč si na mě lidé ukazuji," řekl portálu Mirror Renwick.

Doufá také, že jeho pila prokáže nevinu. "Stromy mají svou vlastní DNA a podle pilin, co zůstanou na pile, se dá snadno zjistit, jestli ji někdo použil ke skácení toho javoru. A svou pilu jsem už roky nepoužíval," dodal Renwick.

[chooze:article;value:524435]

Zároveň však upozornil, že strom musel pokácet někdo, kdo věděl, jak na to. "Byl to dobrý řez a ten, kdo to udělal, si vybral dobrou noc. Byl úplněk, takže na práci dobře viděl, a vítr zamaskoval řev pily," řekl portálu Daily Mail.

Policie zatím v případu pokáceného stromu nikoho neobvinila. Kromě Renwicka si pozvala k výslechu také 16letého chlapce, který byl prvním zadrženým. Jeho motivací měla být snaha o proražení na sociálních sítích.

Javor, který rostl v Sycamore Gap, byl podle odhadů starý přibližně 300 let. Jeho poloha v mezeře mezi kopci byla pro svou fotogeničnost vyhledávaným cílem turistů. Strom proslavil také film s Kevinem Costnerem Robin Hood: Král zbojníků, v němž se titulní hrdina okolo javoru prochází.

Slavný strom z filmu o Robinu Hoodovi je pryč. Pokácet ho měl 16letý vandal:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.