Moderní bydlení

Muž poničil tisíce let staré jeskynní malby. Kvůli lepším fotkám je polil vodou

Španělské úřady vyšetřují muže, který poničil více než 6 000 let staré jeskynní malby v pohoří Sierra Sur de Jaén na jihu Španělska. Polil je vodou, aby získal lepší fotografie pro své sociální sítě. Chtěl zvýraznit barvy maleb. O případu v pondělí informovaly noviny El Debate

​Agenti začali případ podle deníku El País vyšetřovat už v květnu, když si na facebooku všimli fotek, které pachatel nahrál na svůj veřejný profil. Muž je vyšetřován za trestný čin proti historickému dědictví. 

[chooze:article;value:541687]

Tyto jeskynní malby se nacházejí v mělkých jeskyních a na vápencových horninách. Ty obsahují soli rozpustné ve vodě. Z tohoto důvodu způsobilo polití vodou jejich neopravitelné poškození, vysvětluje web El Espectador. Jedná se o malby, které jsou považovány za první umělecké projevy lidstva.

39letého pachatele se podařilo vypátrat a identifikovat. Údajně měl způsobit škody i na dalších archeologických památkách v oblasti Jaén, která vandalům čelí pravidelně.

Velký úspěch archeologů. Na Znojemsku našli hrob, který by mohl být starý tisíce let. Podívejte se na červencovou reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.