Muž půjčil motorku, kamarád s ní boural. Po letech za něj ale stále platí majitel

Příběh pana Šarocha se vleče už dlouhých 18 let. V roce 2006 si koupil závodní motocykl, a protože skončil s aktivním závoděním, půjčil ho svému týmovému kolegovi. Petr Čermák na stroji při závodu v Hořicích zajel dokonce nejrychlejší kolo. "V té době to byl špičkový stroj. On tu motorku měl zapůjčenou na účely závodění a propagace našich partnerů v roce 2007. Po konci sezóny ji odvážel na servis, aby byla připravená na další sezónu," řekl majitel motocyklu Bohumil Šaroch.

Tím ale pohádka končí. Petr Čermák s Janem Roučkou naložili motorku na přívěs. V obci Žďár u Mnichova Hradiště se vybourali. Narazit do nich mělo zezadu jiné auto, panu Šarochovi to ale neřekli.

"Stala se pojistná událost, kterou já jsem se dozvěděl pouze z dopisu od České pojišťovny.," vysvětlil pan Šaroch. Policie případ uzavřela jako běžnou nehodu. Petr Čermák potvrdil, že pojistné plnění přišlo jemu. Pan Šaroch se proto pojišťovně ozval, že vlastníkem i pojistníkem motorky je on a částka náleží jemu. "Tam došlo k prvnímu pochybení v této věci, uvedl právní zástupce pana Šarocha Jiří Dousek.

[chooze:article;value:559391]

​Pojišťovna chybu napravila a 255 tisíc korun panu Šarochovi poslala. Ten předčasně ukončil leasingovou smlouvu a stroj za 400 tisíc prodal za 80 tisíc. Tím mu vznikla šedesátitisícová škoda. S tím by asi uměl žít, kdyby se mu po několika letech neozvala pojišťovna znovu. A byl to šok.

"Bohužel po třech letech mi přišel dopis od České pojišťovny, že pojistná událost se nestala tak, jak ji uzavřela policie. Specialisté z pojišťovny řekli, že to byl pojistný podvod a že mám platbu vrátit," upozornil Bohumil Šaroch. "Pan Šaroch nespáchal pojistný podvod, avšak obdržel výtěžek z trestné činnosti jiných osob, byť nevědomě," reagoval mluvčí pojišťovny Generali Česká pojišťovna Jan Marek.

Pan Šaroch to odmítl, a tak ho pojišťovna zažalovala. "A prakticky v době toho řízení nám bylo i řečeno, že jde o jakousi formální složku, že ať je pan Šaroch v uvozovkách v klidu, že ta událost bude nadále směřována proti těm dvěma odsouzeným," dodal právní zástupce Dousek.

[chooze:article;value:562150]

​Soud s panem Šarochem byl přerušený, protože se čekalo, jak dopadne trestní řízení proti skutečným viníkům fingované nehody. "V podstatě jsme byli odsouzený za pojistný podvod. Pan Šaroch za to nijak nemohl," řekl odsouzený Petr Čermák.

Když už se zdálo, že pojišťovna má jasné dva viníky, myslel si pan Šaroch, že jde po mnoha letech o tečku za případem. "Pět let se nic nedělo, až přišla předexekuční výzva, která mi byla doručena na starou adresu, i když mám firmu znovu pojištěnou u České pojišťovny a mají tam moje nové bydliště. Přesto to bylo posláno na starou adresu, takže jsem o tom vůbec nevěděl. Až mi přišla do datové schránky, které se nově zřizovaly, výzva od exekutora," popsal novou situaci pan Šaroch.

Obrátil se tedy na ombudsmana pojišťovny, ale bezúspěšně. Z původních 255 tisíc by měl před rokem i s úroky zaplatit 650 tisíc korun. Dnes to bude ještě víc. "Vstoupili jsme v jednání s Českou pojišťovnou, proč to nevymáhají z pachatelů. Řekli, že pachatelé nic neplatí a že to chtějí po mně," sdělil dále.

Rozzlobený pan Šaroch se rozjel za jedním z pachatelů, aby se ho zeptal, proč škodu nesplácí, ale to, co zjistil, mu vyrazilo dech. "Já ty dluhy normálně splácím od prvního dne toho rozsudku. Splácím zhruba 12 až 13 tisíc měsíčně, ale mám v tom ještě nějaký alimenty, zbytek chodí pojišťovně," nechal se slyšet odsouzený Čermák.

[chooze:article;value:559607]

​Podle právního zástupce Douska byla ze strany dlužníka poskytnuta částka přes 200 tisíc korun. "Vymožené plnění se nevztahovalo a stále nevztahuje na umoření pohledávky, kterou vůči panu Šarochovi máme," trval na svém mluvčí pojišťovny. A zda splácí svůj dluh i pan Roučka, pojišťovna advokátovi sdělit odmítla.

"Pokud by ta motorka byla odcizená někým, tak by se bez problémů plnilo. V tomto případě byla motorka poškozená, přesto pojišťovna říká: Vy to vraťte, protože jste čerpali neoprávněně a proti těm, kteří to všechno zavinili, tak se nebudeme obracet? S tím nárokem na náhradu škody. Je to zvláštní," poznamenal Dousek. "Jako pojišťovna jsme učinili veškeré možné právní kroky k vymožení pohledávky od obou odsouzených dlužníků. Bohužel jeden z nich je v insolvenci. U druhého byla vyhodnocena pohledávka jako nedobytná, protože již nežije," upřesnil mluvčí pojišťovny Marek.

"Mně se nechce platit někomu za něco, co jsem teda vůbec nezpůsobil a ještě jsem na tom prodělal a oni mě berou jako zločince pomalu, to se mi nelíbí," brání se pan Šaroch.

Pojišťovna má soudem přiznaný nárok na plnění od pana Šarocha, ale prostřednictvím televize Nova mu nyní učinila nabídku. "Pokud nás pan Šaroch požádá o prominutí příslušenství jeho dluhu, budeme se takovou žádostí pana Šarocha samozřejmě zabývat. Ale to s ohledem na nepřiměřenou délku soudního řízení, které nemohla naše pojišťovna ani pan Šaroch ovlivnit," uzavřel mluvčí pojišťovny.

Pojišťovna zároveň apeluje na všechny, kdo předávají do užívaní své motorové vozidlo někomu jinému na delší dobu, aby trvali na tom, že si jej skutečný provozovatel pojistí sám. Vyhnete se tak případným komplikacím, které pak mohou nastat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.