Muž se bál pátku 13., zůstal proto v posteli. Zřítila se na něj celá budova

Existuje dokonce psychiatrická diagnóza s názvem paraskavedekatriafobie. Jde o chorobný strach z pátku třináctého, kterým nejspíš trpěl i bývalý americký prezident Franklin Roosevelt. "Podle odborníků má v současnosti takovou diagnózu na světě asi deset milionů lidí," připomíná web danas.hr.

Jedním ze známých paraskavedekatriafobiků byl Newyorčan Daz Baxter. V pátek 13. srpna 1976 zůstal raději v posteli, aby se mu nic nestalo. Osud jej však dohnal. Muž skončil v troskách objektu, který se s ním, jak uvádí theconversation.com, zřítil. A na místě zemřel.

[chooze:article;value:217287]

​Někteří historici se domnívají, že pověra o pátcích třináctého pochází ze severské mytologie, podle níž ve Valhalle (něco jako obrovský nebeský sál) stolovalo 12 bohů. V jednu chvíli se jako host objevil 13. bůh Loki, který je jinak v této mytologii známý jako bůh triků a intrik, a po jeho vystoupení zavládla nad světem temnota.

I když v jednom roce mohou být až tři pátky třináctého, po tom letošním budeme mít dlouho klid, další totiž připadá až na září příštího roku.

Ztráta, rozchod či nová naděje. Pátek 13. října přinese závratné změny (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.