Muž se vřítil autem za papežem do Vatikánu, museli po něm střílet

[chooze:gallery;value:31760]

​Incident se stal po 20. hodině v jedné z hlavních bran do církevního městského státu v centru Říma, informovala agentura AP na základě prohlášení Svatého stolce.

Řidič se nejprve snažil bránou svaté Anny vjet dovnitř, ale neměl potřebné povolení. Poodjel, aby se auto vzápětí přiřítilo velkou rychlostí a vjelo dovnitř. Strážný začal střílet na pneumatiky, ale trefil přední blatník.

Auto projelo kolem stanoviště Švýcarské gardy, která má na starosti ochranu papeže, i přes kontrolu vatikánského četnictva dohlížejícího na bezpečnost. Zastavilo se až na hlavním nádvoří Apoštolského paláce, kde řidič z vozu vystoupil a zatkli ho četníci, uvedla Catholic News Agency.

[chooze:article;value:503941]

​Zhruba 40letý muž tak Vatikánem ujel asi půl kilometru. Působil dojmem psychicky narušeného člověka, což po zatčení potvrdili lékaři. Skončil v cele kasáren a o jeho dalším osudu rozhodne soudce.

Není jasné, zda se papež František nacházel někde poblíž incidentu. Bydlí na druhé straně Vatikánu v hotelu Santa Marta, kde podle AP v tu hodinu obvykle večeří a poté se odebere do svého pokoje. V prohlášení Vatikánu se uvádí, že jakmile četníci vyhlásili poplach kvůli vniknutí, byla hlavní brána blokující přístup na náměstí před Františkovým hotelem uzavřena.

Podobné narušení území Vatikánu je ojedinělé. Velká část areálu je zejména v noci veřejnosti nepřístupná. Přes den je možné navštívit například baziliku svatého Petra či muzea, ke vstupu do většiny ostatních budov je potřeba zvláštní povolení. Přesto je zde statisticky mnohem vyšší kriminalita než v Itálii, starají se o to kapsáři okrádající návštěvníky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.