Muž šel na banální zákrok, později málem zemřel. Teď chce od nemocnice miliony

[chooze:gallery;value:35892]

Pan Lukáš Kozel (34) navštívil traumatologickou ambulanci v Orlové, která patří pod Nemocnici Karviná-Ráj, pár dnů před koncem roku 2021. Důvodem byl zarostlý nehet na pravé noze. Podstoupil ablaci (odstranění zarůstající části nehtu). Hned po zákroku šel domů s tím, že má přijít druhý den na kontrolu. Tehdy mu také podle jeho vyjádření řekli, že další kontroly nejsou nutné. Pan Lukáš se ale domnívá, že personál nemocnice zanedbal v jeho případě péči.

O pár dnů později totiž začal pacient pociťovat první problémy. "Nemohl jsem se postavit, ani nohu nijak zatížit," popsal TN.cz svůj tehdejší stav. 

Opět se proto vypravil do nemocnice, kde mu píchli injekci proti bolesti. A údajně mu doporučili, aby vyhledal svého praktického lékaře, který měl udělat odběry krve. Lékař v nemocnici měl totiž podezření na dnavou artritidu. Podle zdravotní dokumentace, kterou má redakce TN.cz k dispozici, udělala následně ale zdravotní sestra u praktického lékaře testy na revmatoidní artritidu. Kolečko odběrů se tedy muselo opakovat a čekání na výsledky se tím prodloužily o další dny, během kterých se bolesti nohy stupňovaly.

[chooze:article;value:555391]

​"Noha mi stále více a více natékala, nemohl jsem chodit, bez vozíčku bych se neobešel," popisuje tehdejší chvíle Lukáš.

Bolesti v dalších dnech byly nesnesitelné, a tak si zavolal záchrannou službu. Ta ho odvezla na urgentní příjem havířovské nemocnice. Tam lékaři konstatovali otravu krve a okamžitě musel podstoupit operaci. Hodnota CRP (C-reaktivní protein) byla v tu chvíli 200, což znamená vážnou infekci v těle. Ta může ohrozit i život pacienta.

Po několika měsících ale kontroly zdravotního stavu ukázaly, že musí na další operaci. Dodnes je pod neustálým lékařským dohledem. "Můžu sice chodit, ale stále kulhám, noha mě bolí," říká Lukáš.

Lukáš Kozel si nechal vypracovat soudní znalecký posudek. Vyplývá z něj, že pokud by lékaři hned na začátku léčby pacientovi nasadili antibiotika nebo infekci důsledně začali léčili, pozdější potíže nemusely nastat.  

[chooze:article;value:554741]

​Než onemocněl, pracoval pan Lukáš jako horník a dřevorubec. Se svým zdravotním stavem se ale k těmto profesím vrátit nemůže. "Finančně jsem na tom velmi špatně, bojím se, že se nebudu umět postarat o své dítě. Naštěstí mi s penězi pomáhá můj bývalý zaměstnavatel," přiznává. 

Napsal proto stížnost na nemocnici, pak přidal i předžalobní výzvu. "Nejdříve jsem požadoval necelého půl milionu korun jako odškodné za bolestné a ztížení společenského uplatnění, které mi vypočítal znalec. A k tomu náklady na znalecké posudky a samozřejmě advokáta," řekl Lukáš. Požaduje další odškodnění v řádu milionů.

Redakce TN.cz požádala o reakci Nemocnici Karviná-Ráj. "Jde o složitý případ, o čemž svědčí například skutečnost, že i znalec oslovený ČLK (Českou lékařskou komorou) v rámci probíhajícího řízení nehodnotil (s přihlédnutím k jiným okolnostem, které pacient neprezentuje) jako pochybení lékařů nemocnice," napsal ředitel nemocnice Ivo Žolnerčík.

Obě strany sporu se měly podle něj sejít počátkem měsíce. "Vedení nemocnice mělo s pacientem dohodnutou schůzku na 5.5.2024, na kterou se pacient bez omluvy nedostavil. Přesto je nemocnice, stejně jako pojistitel, s pacientem v kontaktu. V současné době není k dispozici výsledek řízení vedeného u ČLK, což je pacientovi dobře známo, a který je zásadní ke konečnému posouzení věci," sdělil ředitel Žolnerčík s tím, že nemocnici je situace líto.

"Nemocnice je však zároveň de facto i správcem veřejných peněz, proto výplata požadovaných či případně jiných finančních částek je závislá na splnění několika podmínek. Věc je v tomto případě zejména komplikována souběhem několika řízení, tzv. dvojkolejností, která není šťastná. Musí být tedy pečlivě zvažována a posuzována v kontextu s výše uvedeným, což platí obecně pro jakéhokoli stěžovatele-pacienta, který zahájí více řízení souběžně," uzavřel ředitele zdravotnického zařízení..   

Chyby při operacích postihnou každého 10. pacienta (4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.