Muž si stěžoval na svědění. U lékaře zjistil, že mu zbývá jen pár měsíců života

Svědění kůže zažil asi každý člověk a většinou jde o krátkodobou záležitost, která nezpůsobuje žádné velké zdravotní komplikace. U 42letého Yasira Masooda ze Skotska se ovšem ukázalo, že svědění bylo příznakem nebezpečné rakoviny.

Právě kvůli svědění totiž Yasir v lednu navštívil svého praktického lékaře. Následovalo kolečko vyšetření a konečná diagnóza zněla cholangiokarcinom neboli nádorové onemocnění vycházející z buněk žlučovodů, informoval deník The Mirror.

Prognóza tohoto onemocnění je velmi nepříznivá, což se dozvěděl i 42letý otec dvou holčiček Zoy (15) a Nawaal (6) ze skotského Glasgow. Právě kvůli svým dcerám to ale muž nechce vzdát a doufá, že najde alternativní léčbu, která by mu mohla zachránit život. "Jsme zdrceni. Je to zdravý chlap, který nepije ani nekouří. Dobře jí a stará se o své tělo," popsala manželka Yasmine pro lokální deník Glasgow Live.

Původně přitom lékaři Yasirovi řekli, že jeho rakovinu lze vyléčit operací. Tu muž podstoupil v březnu, ale když chirurgové provedli zákrok, tak zjistili, že se rakovina rozšířila. Onkoložka mu nabídla chemoterapii, ale zároveň rodině řekla, že funguje pouze u 10 až 15 procent pacientů jako je Yasir.

​"Řekla, že to můžeme zkusit a prodloužíme mu život o tři měsíce anebo se zaměříme na kvalitu jeho zbylého života," uvedla Yasmine. "Vybrali jsme kvalitu nad kvantitou," dodala. Manželé proto odmítli chemoterapie a muž je nyní je v paliativní péči.

[chooze:article;value:533172]

Rodina je smířená, že muž na tuto nemoc nevyhnutelně zemře. Existuje však naděje, že by mohl žít déle díky terapii dendritickými buňkami. Léčba by měla proběhnout na klinice v Londýně a první schůzka je naplánovaná na 16. ledna. Rodina nyní pořádá sbírku na stránce GoFundMe. Na léčbu potřebuje celkem 30 tisíc liber (přes 850 tisíc korun). Třetinu sehnala vlastními silami a na další dvě třetiny potřebuje pomoc veřejnosti. Z požadovaných 20 tisíc liber již dárci přispěli více než polovinou.

Nenápadná nemoc

Zhoubné nádory žlučníku jsou poměrně vzácným nádorovým onemocněním, ročně jsou v České republice nově diagnostikovány u přibližně 400 osob. Výskyt tohoto nádorového onemocnění postihuje častěji ženy, a to dvojnásobně v porovnání s muži.

Časná stádia nádorového onemocnění mohou být bezpříznaková po celou řadu měsíců až let. Zpozornit by lidé měli pokud se u nich objeví příznaky jako nevolnosti, zvracení, hubnutí, nadýmání, říhání či bolestivost v pravém podžebří. "U pokročilejších stádií žloutenka doprovázena teplotami, svědění kůže, zežloutnutí kůže a očí, stolice je výrazně světlejší, naproti tomu moč, do které se z krve zvýšeně vylučuje žlučové barvivo, je výrazně tmavší," varuje Masarykův onkologický ústav.

V Česku přibývá pacientů s rakovinou prostaty, která je ovšem často zpočátku bez příznaků. Podívejte se, jak se nemoci bránit (12/23):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.