Muž si stěžuje, že nedostal dávky. Jděte pracovat, vzkazuje Jurečka

"Úředníci, co pracují na sociálce, tak dali výpověď, protože to nezvládají. Z čeho mám žít? Mají štosy papírů kvůli Ukrajincům a na peníze čekáme třeba čtyři měsíce," říká muž na videu ze sobotní pietní akce v Brně, které si dal na twitter programátor David.

Muž ze záběrů si vysloužil řadu negativních reakcí. Někteří lidé se například pozastavují nad tím, jestli je pán opravdu chudý, když na videu kouří cigaretu a pije pivo z plechovky. Nechybí ani četné výzvy, aby pracoval, a pokud se dobře neuživí jednou prací, má si podle diskutujících najít více zaměstnání.

[chooze:article;value:509780]

​"Nepředpokládám, že pán je na rodičovské, takže pokud bere dávky, tak prostě málo pracuje anebo nepracuje vůbec. Pokud se někdo špatně učil a má jen mizerně placenou nekvalifikovanou práci, tak holt si musí ty práce najít dvě nebo tři," uvádí ve své reakci na twitteru David.

Na video už reagoval také ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zdravý člověk by podle něj měl pracovat, nikoli sedět doma a čekat na dávky.

"Tohle není normální. Dlouhodobě je v naší zemi volných zhruba 300 000 pracovních míst. Máme nejnižší nezaměstnanost v EU, a kdo má problém s přesunem do jiného oboru, tak pro něj máme připraven program rekvalifikací. V některých případech proplatíme až sto procent nákladů," uvádí ministr.

K problému s vyplácením dávek, který muž z videa zmínil, se ale Jurečka přiznává. "Někdy žadatel pomoc skutečně potřebuje, má na ni nárok a došlo ke zpoždění. Opakovaně jsem se za to omluvil a omlouvám se znovu každému, koho se to dotklo. Hrozně mě štve, když se tohle děje, a proto jsem vyhodil bývalého ředitele Úřadu práce a tolik tlačím na rychlou digitalizaci," vysvětluje Jurečka.

"Udělám vše, abych změny dotáhl, a kdo má oprávněný nárok na jakoukoli pomoc, tak si ji mohl vyřídit rychle, jednoduše a dostal ji včas," dodává.

Rvačka kvůli smrti mladého Roma. Po brněnském náměstí létaly židle:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.