Muž střílel na nádraží v Riu a poté držel tři hodiny rukojmí v autobuse

Drama začalo odpoledne místního času (vpodvečer našeho) na autobusovém nádraží Novo Rio v centru metropole, z něhož denně odjede do různých koutů Brazílie na 38 tisíc cestujících, uvedla AFP.

Muž s pistolí postřelil na nástupišti dva lidi a nastoupil do modrého patrového autobusu, kde v tu chvíli sedělo 17 cestujících včetně malých dětí a seniorů. Postřelený 34letý muž dostal tři rány do hrudníku a břicha, do nemocnice ho převezli ve vážném stavu. Zranění druhého jsou lehčí.

Policisté rušné nádraží kompletně evakuovali a obklíčili. Do akce nastoupila speciální jednotka, která začala s únoscem vyjednávat. Nakrátko ostříhaný ozbrojenec v růžovém tričku a zelených bermudách se po třech hodinách vzdal. Strážci zákona ho naložili do dodávky a odvezli.

[chooze:article;value:541053]

​​Z autobusu mohli konečně vystoupit osvobození rukojmí včetně ženy s dítětem v náručí. Nikdo z nich neutrpěl zranění.

Muž s pistolí zřejmě hodlal unést autobus a prchnout z města, neboť po něm šla policie, uvedla s odkazem na místní televizi agentura Reuters. Úřady však žádný motiv pachatele neuvedly.

Únosy autobusů nejsou v Riu de Janeiro sužovaném vysokou chudobou a kriminalitou ničím neobvyklým. Ozbrojenci s nimi mnohdy zamíří do chudinských čtvrtí zvaných favely. Před pěti lety zastřelili únosce s maketou zbraně po čtyřech hodinách policejní odstřelovači, nejznámější případ se odehrál v roce 2000, kdy únos autobusu sledovali diváci v přímém televizním přenosu. Byl při něm zabit únosce i jeden z rukojmích a stal se inspirací pro film.

Střelec obsadil letiště v Hamburku. V autě držel čtyřletou dceru jako rukojmí (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.