Muž věřil, že má pod kuchyní zlato. Vykopal díru a zemřel

[chooze:gallery;value:34399]

​Neobvyklý koníček se stal osudný staršímu muži z Brazílie. Důchodce žijící v brazilském státě Minas Gerais si ve své kuchyni hloubil úzkou šachtu. Díra nakonec dosáhla hloubky přes 40 metrů, píše portál Bild.

Důvodem, proč hlubokou díru 71letý muž kopal, byla podle jeho sousedů posedlost zlatem. Kopáč byl totiž údajně přesvědčený, že se pod jeho domem nachází zlato, protože mu to ve snu řekl duch. A byl odhodlán bohatství za každou cenu vykopat.

[chooze:article;value:528089]

Úzkou šachtu měl důmyslně vybavenou. Zavedl do ní například elektrické vedení a svítil si v ní žárovkami. Dolů se spouštěl pomocí kladkostroje umístěného přímo nad vývrtem. Sedátko, na kterém při práci seděl, měl zase vyrobené z dětské houpačky.

Muž si ke své práci zval i kamarády a sousedy. "Nakonec nabízel asi 2 000 korun každému, kdo do té díry vlezl a pomohl mu s odstraňováním zeminy. Narazil na velký balvan, skrz který se nemohl dostat. Říkalo se tu, že si shání dynamit, aby se kamene zbavil," řekl podle portálu Daily Mail jeden ze sousedů.

Zlatokopovo dílo překvapilo i brazilské hasiče. I když důchodce používal velmi primitivní nástroje a podomácku vyrobenou kladkostroj, tunel o průměru sotva 90 centimetrů byl podle hasičů téměř perfektně svislý. "Dostat se až na dno bylo velmi složité, ale očividně s tím měl zkušenosti," řekl agentuře Estado zástupce šéfa hasičů v Minas Gerais Luís Filipe de Miranda.

[chooze:article;value:536150]

Jáma se nakonec amatérskému zlatokopovi stala osudnou. Minulý pátek při vylézání z díry údajně uklouzl na okraji pokrytém bahnem a zřítil se do šachty. Jeho kamarád, se kterým šachtu kopal, mu hned zavolal pomoc.

Záchranáři však před sebou měli velký problém. Dostat 71letého kopáče ven nebylo nic lehkého. Při pádu si muž těžce poranil hlavu a zlámal nohy i další kosti. Svým zraněním nakonec podlehl.

Zlatá horečka v USA. Drahý kov našli v potocích a řekách v Kalifornii (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.