Muž z Kolobřehu žil měsíc s mrtvou sestrou. Jeho výmluva policii zaskočila

Okolnosti děsivého příběhu, který se odehrál v Kolobřehu na severu Polska, vypluly na povrch minulý týden, kdy policisté ve spolupráci s hasiči násilím vnikli do jednoho z tamních bytů. Podle místního deníku Kolobrzeg Nasze Miasto je zalarmovala sestra sourozenců, kteří v tomto bytě bydleli. 

Žena, která v Kolobřehu nežije, policistům sdělila, že se její 59letý bratr Michal stará o jejich 67letou tělesně postiženou sestru. Před nějakou dobou ale přerušil kontakt, což ji znepokojilo. Když mu poslala peníze a chtěla se zeptat, zda dorazily, nebral jí telefon. 

[chooze:article;value:406024]

​Když policisté dorazili na místo, nikdo na klepání ani zvonění nereagoval. Proto se rozhodli vyrazit dveře. V bytě se jim naskytla hrozivá podívaná. V zavřené místnosti našli na podlaze mrtvou ženu, která byla po smrti už zhruba měsíc a byla již ve stadiu rozkladu. Jejího bratra tak policisté vzali do vazby.

Myslel si, že spí

"Řekl, že mezi ním a jeho sestrou došlo k hádce," uvedl mluvčí policie Ryszard Gasiorowski. "Když po nějaké době vešel do pokoje, uviděl svou sestru ležet na podlaze, což ho nepřekvapilo, protože jeho sestru trápily problémy, od kterých si občas ulevila právě ležením na podlaze. V domnění, že sestra spí, ji přikryl dekou a zde jeho vyprávění končí," pokračoval. 

Vyšetřovatelé zatím nevědí, proč žena zemřela. To ukážou až výsledky pitvy. "Kolobřežská prokuratura se však již rozhodla obvinit 59letého muže z neposkytnutí pomoci. Protože se nezajímal o osud své sestry, k čemuž se také přiznal," doplnil mluvčí.

[chooze:article;value:497149]

​V současné době mu hrozí až tříletý pobyt ve vězení. Pokud by ale pitva ukázala, že žena nezemřela přirozenou smrtí, kvalifikace činu by se změnila. Je také pravděpodobné, že muž se bude muset podrobit psychiatrickému vyšetření. 

K podobným událostem nedochází často, nejedná se však o ojedinělý případ, kdy někdo zatajil smrt svého příbuzného. V Rakousku v roce 2021 odhalili úmrtí 89leté ženy až po více než roce. Ukázalo se, že 66letý muž schoval mrtvolu své matky ve sklepě, aby dál mohl pobírat její důchod (psali jsme o tom v tomto článku). 

A pro podobné příběhy nemusíme ani chodit za hranice. V roce 2019 v bytě na Sokolovsku našli mrtvou 61letou ženu. Při prohlídce přitom narazili na další mrtvolu, která patřila matce zesnulé. "Tělo bylo již v mumifikovaném stavu. Předběžně bylo zjištěno, že k jejímu úmrtí došlo zhruba před třemi roky," uvedla tehdy mluvčí policistů Kateřina Krejčí.

Připomeňte si případ v reportáži (2/2019):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.