Muž z Pardubic marně bojuje o důstojný odchod. Soud mu eutanázii nedovolí

Okresní soud v Pardubicích i Nejvyšší soud zamítly žádost muže, který se dožadoval práva na důstojný odchod ze života. Podle místopředsedy Nejvyššího soudu Romana Fialy převažuje společenský zájem na ochranu života a zdraví nad právem jedince o tom rozhodovat. 

Podle předsedy spolku Pro eutanázii Milana Hamerského jsou soudci bezcitní. "Právo každého z nás rozhodovat o sobě je nadřazeno státu," uvedl a poděkoval žadateli za odvahu se svého práva domáhat.

[chooze:article;value:464723]

Eutanázie je jedním z témat, která ve společnosti dlouhodobě rezonují, a uznává ji jen velmi málo států. V České republice není povolená ani eutanázie, ani asistovaná sebevražda. Zatímco při eutanázii usmrtí pacienta jiná osoba, v případě asistované sebevraždy se pacient usmrtí sám. 

Zákony umožňují umírajícím důstojný odchod ze života například v Nizozemí, Belgii a Lucembursku. Legální je eutanázie také na Novém Zélandu nebo v Kanadě, kde ale čelí ostré kritice. 

"Stejně jako bych každému rád dopřál právo na důstojný život, tak myslím, že by každý měl mít právo na důstojný odchod. Alespoň já bych ho rád měl. Jsou případy, kdy člověk trpí, nemá vůli jít dál, ale my uměle prodlužujeme jeho utrpení. V některých zemích, například ve Švýcarsku, už toto právo existuje. Myslím, že bychom ho lidem neměli odpírat," řekl během prezidentské kampaně v roce 2022 současný prezident Petr Pavel.

V České republice eutanázii podporuje právě například spolek Pro eutanázii, který na její uzákonění vypsal petici.  

[chooze:poll;value:0fb956cde716c3397c6dfbf594f486e182edd4b6;layout:tn_nova]

Měl být smrtelně nemocný, tak zvolil eutanázii. Pitva odhalila něco jiného (8/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.