Muže kousla a nakazila kočka. S bakterií se lékaři nikdy předtím nesetkali

Britští vědci představili nový druh bakterie Globicatella, která 48letému muži způsobila závažnou infekci měkkých tkání na ruce. Případ se odehrál již před třemi lety, studii ale výzkumníci publikovali až letos v srpnu v odborném časopise Emerging Infectious Deseases. V ní popsali, že muž přišel na pohotovost zhruba osm hodin poté, co ho na ulici pokousala kočka, s otokem ruky a rankami po jejích zubech. 

Lékaři ho ošetřili, vpíchli mu vakcínu proti tetanu a nasadili antibiotika. Posléze ho propustili domů, do nemocnice se ale druhý den vrátil s rozsáhlou infekcí v ruce. Lékaři mu museli chirurgicky odstranit poškozenou tkáň, poté mu nitrožilně podali další tři druhy antibiotik, která nakonec zřejmě zabrala a vedla k uzdravení. 

​Víc než samotný průběh nemoci odborníky zaujal jejich původce. Laboratorní analýza stěru totiž odhalila mikroorganismus, který dosud neznali. Bakterie se podobala streptokoku, její genom se ale neshodoval s žádným dříve zaznamenaným kmenem. Vše nasvědčovalo tomu, že kočka muže nakazila mikrobem, se kterým se medicína ještě nesetkala. 

Nový druh pojmenovali Globicatella a ve studii určili, na která antibiotika je citlivý. "Tento výzkum poukazuje na roli koček jako rezervoárů dosud neobjevených druhů bakterií, které mají potenciál infikovat člověka. Lze očekávat, že současné léky doporučované po kousnutí kočku budou zahrnovat i léčbu druhů rodu Globicatella," uvedl mikrobiolog Nick Jones z univerzity v Cambridge, který je hlavním autorem studie. 

[chooze:article;value:512323]

​Na závěr vědci dodali, že kousnutí kočkou je běžným zdrojem zoonotické infekce, tedy infekce, kdy dochází k přenosu patogenu ze zvířete na člověka. "Jejich dlouhé ostré zuby mohou způsobit poranění hlubokých tkání a kontakt s kočičími slinami představuje vysoké riziko sekundární infekce," dodává Jones s tím, že nejčastěji takto kočky člověka infikují bakteriemi Pasteurella a Streptococcus. 

Ačkoliv se většina případů vyřeší poměrně snadno pomocí antibiotik, infekce po kočičím kousnutí může způsobit vážný stav končící i smrtí. Minulý rok takto přišel o život 33letý muž z Dánska, kterého pokousala jeho kočka do ruky. Infekci se lékaři pokoušeli léčit několik měsíců, nakonec mu museli amputovat prst. Ani to ale nepomohlo a muž nakonec zemřel (celý příběh si můžete přečíst v tomto článku). 

Na sídlišti na Olomoucku se přemnožily kočky a místní obyvatelé se bojí infekčních nemocí (6/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.