Moderní bydlení

Muže na Lounsku uštknul prudce jedovatý had. Je ve vážném stavu

Chovatele v Dobroměřicích na Lounsku v neděli uštknula prudce jedovatá zmije Gabunská. "Poranění smrtelně jedovatou zmijí si vyžádalo zásah Letecké záchranné služby s následným transportem na specializované pracoviště ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze," napsali ústečtí záchranáři na facebooku.

"V podobných případech se již v terénu obracejí záchranáři na Toxikologické a informační středisko VFN, které jim poskytne bližší informace o léčbě," dodali. Uštknutý pětapadesátník je podle mluvčí VFN Martiny Voráčkové ve "vážném, ale stabilizovaném stavu".

[chooze:article;value:563094]

Podle policejního mluvčího Jakuba Mareše měl muž hada legálně. Nebylo podle něj ani potřeba ho odchytávat, protože byl zavřený v teráriu. Policisté teď prověřují, jestli k uštknutí nedošlo z cizího zavinění.

Zmije gabunská dorůstá až dvou metrů a disponuje až pěticentimetrovými zuby. "Jed způsobuje vnitřní krvácení a rozklad tkání. Smrt nastává většinou do jednoho dne na vnitřní krvácení a zástavu srdeční činnosti. Po podání protijedu může dojít ke gangréně, která končí amputací," uvádí web Afrikaonline.cz.

Exotický had na Sokolovsku. Lidi ve městě ve čtvrtek vyděsil metrový hroznýš (7/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.