Muže rozzuřily ceny masa v obchodech. Kupují za výrazně méně, vadí mu. TABULKA

"Takhle vzniká inflace," postěžoval si pro TN.cz podnikatel Jan. Pro svou restauraci totiž dostal velkoobchodní ceník. Ačkoli je jasné, že ceny budou nižší než ty na pultech prodejen, nepříjemně ho překvapilo, jak propastný ten rozdíl je.

Například kilogram falešné svíčkové z plece stojí ve velkoobchodním prodeji bez DPH 182,90 koruny. V českých supermarketech a hypermarketech ale za kilogram zaplatíte kolem 350 korun. Do ceny se totiž přidá mimo jiné DPH a marže obchodů. Velkoobchodní cena kilogramu mletého hovězího je 154,90 koruny, v obchodech stojí přitom 169.

Za kilogram vepřové plece je velkoobchodní cena 89,90 koruny, v obchodě však za stejné množství zákazník dá 139 korun. Kilogram vepřového kolene stojí v obchodě asi 120 korun, velkoobchodní cena je ale 47,90 koruny.

[chooze:article;value:489472]

Výrazně dražší je i kuřecí maso. Kilo prsních řízků stojí běžně kolem 220 korun. Velkoobchodní cena je přitom jen 100,90 koruny. Kuřecí křídla se dají koupit v obchodech za 70 korun, prodejci je ale nabízejí za 46,90 koruny.

Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) jsou za vysokými cenami potravin marže obchodů. Chce je tedy kontrolovat. 

"Jsou tady jednotliví hráči, kteří zkoušejí, co ten trh unese. Proto jsem svolal na 27. února jednání zemědělců, potravinářů i obchodníků ke kulatému stolu. Nikdo nechce zkrachovat, teď jde o to, aby jednotlivé články té vertikály, aby tu strunu nepřepínaly," řekl webu Seznam Zprávy. Regulaci cen ale odmítá.

Podívejte se, jaké jsou velkoobchodní ceny masa:

[chooze:gallery;value:30453]

Celosvětově potraviny zlevňují, v Česku ceny rekordně rostou. Podívejte se na reportáž:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.