Může za to svět, řekl Volodymyr Zelenskyj k tažení Rusů na Charkov

Situace na Ukrajině je vážná. Prezident Volodymyr Zelenskyj zrušil zahraniční návštěvu do Španělska a zamířil do Charkova na severovýchodě země. Druhé největší ukrajinské město se nachází blízko ruské hranice a momentálně je ohroženo postupem ruské armády.

"Situace je velmi vážná. Nemůžeme si dovolit Charkov ztratit," řekl Zelenskij při návštěvě zraněných vojáků v charkovské nemocnici.​ "V posledních dnech přišly o život, nebo byly zraněny stovky vojáků," uvedl ve čtvrtek web ABC News s odkazem na slova ukrajinského prezidenta. 

[chooze:article;value:555514]

​"Může za to svět. Dali Putinovi příležitost k okupaci," odpověděl ukrajinský prezident na otázku, zda za rychlý postup Rusů na Charkov mohou Spojené státy. "Potřebujeme dva systémy Patriot. Pokud je budeme mít, Rusko nebude schopno Charkov obsadit," konstatoval.

Deník Kyiv Independent s odkazem na tajemníka ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksandra Lytvynenka uvedl, že ofenzivy zahájené 10. května se v Charkovské oblasti účastní přibližně 30 tisíc ruských vojáků.

Ve středu ruský postup výrazně zpomalil. Ukrajinci se z toho ale neradují. Může totiž jít o snahu odlákat pozornost a zaútočit na jiném místě. "Kreml doufá, že se mu podaří odlákat ukrajinské síly od Časiv Jaru a měst na západ od Avdijivky. Tím by se snížila obranyschopnost ukrajinské armády v případě ofenzivy na východě země," řekl podle portálu Online finský bezpečnostní analytik Joni Askola.

NATO mělo definovat, za jakých podmínek by zvážilo vyslání vojáků na Ukrajinu. Podívejte se na rozhovor s bezpečnostním analytikem Zdeňkem Petrášem z minulého týdne:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.