Muže zabila vzácná mozkožravá améba. Měl se nakazit vodou z kohoutku

Případ se měl podle floridského ministerstva zdravotnictví odehrát 23. února v okrese Charlotte. Muž se nakazil parazitem jménem Naegleria fowleri, který je známý také jako mozkožravá améba, informoval portál BBC.

Zdravotníci jsou přesvědčení, že se mu prvok dostal do těla poté, co si vodou z kohoutku vypláchl nos. Úřady uvedly, že pití kohoutkové vody ale není nebezpečné a lidé se tím nemohou nakazit.

[chooze:article;value:493081]

Ministerstvo zdravotnictví však doporučilo, aby si dutiny všichni vyplachovali destilovanou či sterilní vodou. "Nebo je nutné vodu z kohoutku převařit na déle než minutu," citoval portál NewsBreak Original odborníky.

Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) jsou případy nakažení vzácné, zpravidla však bývají smrtelné. Naegleria fowleri patří mezi jednobuněčné organismy a může způsobit infekci mozku. Daří se jí v teplé a sladké vodě, například tedy v bazénech, rybnících nebo jezerech.

Do těla se může dostat zejména nosem. Po průchodu ústy ji totiž zabijí žaludeční kyseliny. Typickými příznaky jsou bolest hlavy, horečka, nevolnost, zvracení, dezorientace, ztráta rovnováhy a často i halucinace.

Koronavirus už v Česku není nejčastější příčinou úmrtí. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.