Muži lovci, ženy sběračky? Ale kdeže! Nová studie boří staré představy

Studie Mýtus muže jako lovce vyšla na konci června na portálu PLOS ONE. Skupina vědkyň ze Seattleské pacifické univerzity ve Spojených státech analyzovala desítky studií vzniklých v posledních více než sto letech, které zahrnují 63 prehistorických společenství po celém světě.

Ze Severní Ameriky se jednalo o 19 společenství, šest z Jižní Ameriky, 12 z Afriky, 15 z Austrálie, pět z Asie a šest z Oceánie. "Z 63 společenství lovců a sběračů bylo u 50 (79 procent) zdokumentováno, že se lovu účastnily i ženy. Z těchto 50 společenství jsou u 41 z nich data o tom, zda se jednalo o záměr, či o přizpůsobení se vnějším okolnostem. U 36 (87 procent) společenství se jednalo o záměr, u pěti (12 procent) o přizpůsobení se okolnostem. U všech společenství, pro něž byl lov tím nejčastějším způsobem obživy, se ženy vždy lovu účastnily," uvádí analýza.

​Status lovce se u žen neměnil ani poté, co se staly matkami. Jak poznamenala spoluautorka analýzy Cara Wall-Schefflerová pro portál Live Science, ženy vědomě vyrážely na lov. Nejednalo se pouze o to, že při jiné činnosti náhodou ulovily zvíře.

A nešlo jen o malá zvířata, jako jsou zajíci nebo ptáci. "Znovu jsme analyzovaly pohřebiště obsahující nástroje či kosti zvěře ze Severní a Jižní Ameriky, která ukázala, že mezi lovci velké zvěře byly půl na půl muži i ženy," uvedla Wall-Schefflerová.

[chooze:article;value:512272]

​Zajímavostí je také to, že ženy nejen lovily, ale také se na lov připravovaly a cvičily. V některých případech se také lišily zbraně používané pro lov u mužů a žen, stejně tak jako v některých i způsoby lovu.

"Zatímco muži z kmene Agta na Filipínách spoléhali hlavně na luk a šípy, některé ženy používaly nože, jiné luk a šípy, další kombinaci obou. Mezi Agty ženy obvykle lovily ve skupinkách a obyčejně ve dne, byť někdy na lov vyrážely i samotné. Muži lovili spíše sami, pokud ale vyráželi za potravou v noci, doprovázel je další člověk," uvádí studie.

Česko si pohoršilo. Kleslo v globálním žebříčku rovnosti pohlaví (06/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.