Muži objevili na Zlínsku poklad. Od kraje dostanou nálezci tučnou odměnu

Muži objevili v červenci 2021 nedaleko Lukova na Zlínsku keramický pohár. V něm bylo 392 pražských grošů a 27 Joštových haléřů. Poklad však tehdy řádně ohlásili a předali odborníkům do muzea.

Podle zákona o státní památkové péči mají dotyční nárok na odměnu. Odpovídá hodnotě materiálu, ze kterého jsou objevené cennosti vyrobeny. "Ta činí dle odborného vyjádření Puncovního úřadu necelých 15 tisíc korun," nastínil na webu Vladimír Dostálek z tiskového oddělení Zlínského kraje.

[chooze:article;value:517957]

Rada Zlínského kraje se však rozhodla nálezce pořádně ocenit, a to ještě nad rámec stanovené částky. Každý z dvojice proto dostane za poctivé jednání 75 tisíc korun.

"Velmi si vážím poctivosti, se kterou k nálezu oba pánové přistoupili. Chci jim jménem vedení Zlínského kraje poděkovat za jejich přístup k ochraně kulturního dědictví. Jejich objev je zcela unikátní. Archeologické památky jsou pro nás nenahraditelným zdrojem poznání o kulturní minulosti našeho kraje," uvedla krajská radní pro oblast kultury Zuzana Fišerová.

V Polsku našli židovský poklad ze druhé světové války. Podívejte se na záběry (1/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.