Mynář je v maléru. V Lánech měl nepovoleně lovit zvěř, účet jde do milionů

Lánská obora sice umožňuje lov zvěře, poplatky za tuto kratochvíli jsou ale v řádu desetitisíců až statisíců korun podle oficiálního ceníku. Podle nálezu Nejvyššího kontrolního úřadu si ale hradní kancléř Vratislav Mynář dopřával lov zvěře zdarma.

​S informací přišly Seznam Zprávy, které mají dosud nezveřejněnou zprávu NKÚ k dispozici. Z ní vyplývá, že Mynář mezi lety 2019 až 2021 ulovil 11 kusů trofejní zvěře v hodnotě bezmála 280 tisíc korun.

"Účast na bezpoplatkových lovech je umožněna pouze prezidentu republiky, jeho hostům, případně ostatním ústavním činitelům," upozornili ve zprávě národní kontroloři. Mynáře ale neoprávněně na lov zdarma měl zvát tehdejší šéf Lesní správy Lány Miloš Balák.

[chooze:article;value:409364]

​Tím to ale nekončí. Zpráva totiž odhalila, že přímo Mynář měl iniciovat bezpoplatkové lovy za celkem 3 664 820 korun. Koho přesně kancléř na akce zval, v závěrech kontrolního úřadu uvedeno není.

Zabývá se tím Vrchní státní zastupitelství v Praze

Poznatky jsou natolik závažné, že se jimi již zabývá Vrchní státní zastupitelství v Praze, jak redakci TN.cz sdělil mluvčí Policejního prezidia ČR Ondřej Moravčík. Provedení kontroly potvrdil i Nejvyšší kontrolní úřad, kvůli vyšetřování je ale vázaný mlčenlivostí.

"Jakmile od orgánů činných v trestním řízení dostaneme souhlas, výsledky, tedy kontrolní závěr a tiskovou zprávu, zveřejníme," přislíbila mluvčí NKÚ Hana Kadečková.

[chooze:article;value:474164]

​Kancelář prezidenta i lánská správa od úřadu obdržely kontrolní protokol. "Na rozdíl od NKÚ kontrolované osoby nejsou vázány mlčenlivostí," upřesnila. Představitelé lánské správy a prezidentské kanceláře ale věc podrobněji komentovat nechtějí.

"V tuto chvíli mohu sdělit pouze to, že lov i povinný odstřel v oborách honebního hospodářství Lesní správy Lány se odehrávají striktně podle zákona o myslivosti a právních předpisů upravujících nakládání s majetkem státu," řekl za prezidentskou kancelář její mluvčí Vít Novák. Lesní správa odmítla poskytnout jakékoliv informace.

Vratislav Mynář v pořadu Napřímo hovořil o auditu hospodaření Hradu (2/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.