Mynář má problémy, kam se podívá. Bývalým podřízeným teď hrozí žalobou

Pětapadesátiletý Mynář by ani neměl být kancléřem prezidenta republiky. Po nástupu Miloše Zemana do funkce žádal o důležitou bezpečnostní prověrku. Jenže ji nezískal a nemá ji dodnes. Zeman přitom tehdy tvrdil, že pokud Mynář prověrku nezíská, odvolá ho. Nestalo se ale ani to. To však není jediný problém, který ho během působení v úřadu potkal.

Například před devíti lety koupil v Praze prvorepublikovou vilu za pouhých pět a půl milionu korun, a to od advokáta, který zastupoval například i lobbistu Romana Janouška. Už tehdy přitom byla cena domu nejméně dvojnásobná. Nechtěl ani čekat na stavební povolení pro zahájení rekonstrukce. "Mohu potvrdit, že bylo požádáno dodatečně o stavební povolení," bránil se posléze.

[chooze:article;value:492961]

Kontroverzi vzbudila také dotace, kterou v roce 2007 získala jeho společnost na rekonstrukci sportovní ubytovny v Osvětimanech. Z areálu ale vzniklo wellness centrum. Mynář měl dotaci zatajit a díky tomu inkasovat ještě jednu. Prověřuje ho kvůli tomu policie.

Problémy se Mynářovi nevyhýbaly ani během covidu. V době přísného lockdownu, kdy nikdo nikam nesměl a restaurace musely být zavřené, Mynář uspořádal ve svém penzionu zabíjačku se spoustou hostů. Mynáře se tehdy zastal prezident Miloš Zeman. Ten tvrdil, že prý bylo potřeba prase zabít, protože by stejně jinak pošlo.

Předloni v listopadu pak Mynář nařídil skartaci stovek tajných hradních dokumentů, včetně těch, které se týkaly vyšetřování výbuchu munice ve Vrběticích. Neměl k tomu přitom potřebné oprávnění. Mynářův úřad dostal pokutu 60 tisíc.

[chooze:article;value:493438]

A ani tím jeho eskapády pravděpodobně nekončí. Minulý týden totiž vyšlo najevo, že měl v Lánech odlovit zvěř za statisíce korun. Bez povolení. Rozhodl se navíc podat trestní oznámení na své bývalé podřízené, mimo jiné kvůli takřka prázdnému skladu alkoholu v Lánech. Podle Mynáře šlo o krádež.

"Je to úsměvné. Ve chvíli, kdy vychází různé články o tom, co pan kancléř na Hradě vyváděl, tak teď najednou vytáhne trestní oznámení na lidi z kanceláře Pražského hradu, kteří tam navíc už delší dobu nepracují. Je to klasický případ snahy odklonit pozornost. Za to, co se na Hradě a v Lánech posledních letech dělo, včetně třeba toho skladu s alkoholem, samozřejmě nese zodpovědnost," okomentovala pro TV Nova vývoj kauz kolem Mynáře publicistka a ekonomka Lenka Zlámalová.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.