Mynář promluvil o hradních kauzách. Nejsem andílek, udělal jsem spoustu chyb

Přibližně za dva týdny čeká Česko inaugurace nového prezidenta a přípravy jsou v plném proudu. Proces předávání Hradu začal probíhat po druhém kole prezidentských voleb. Na Hradě došlo za posledních několik týdnů k řadě personálních změn.

Například nedobrovolně skončil dlouholetý ředitel Správy Pražského hradu Ivo Velíšek, ačkoliv on pracovní pochybení odmítá. "V případě pana Velíška jsem se rozhodl na základě dílčích informací z auditu Nejvyššího kontrolního úřadu, jsem přesvědčen, že některá pochybení si zasloužila tuto personální změnu. Byť se to někomu zdá, že to bylo v nevhodnou dobu, já věřím, že to bylo správné," nastínil hradní kancléř Vratislav Mynář.

[chooze:article;value:488613]

​Nově zvolený prezident Petr Pavel plánuje po nástupu na Hrad další audit. "Má na to legitimní právo. Jsem si minimálně stoprocentně jistý za Kancelář prezidenta republiky, že pan prezident Pavel bude příjemně překvapený, v jaké kondici se kancelář nachází," míní Mynář. 

Mynář také krátce zhodnotil své působení coby hradního kancléře. "Nedělám ze sebe andílka, určitě nejsem andílek. Udělal jsem spoustu pochybení. Za těch deset let v tom úřadě se dala spousta věcí udělat jinak i ve vztahu k médiím. Ale vždy se snažíte vyjít v dobrém, tak pak ztratíte trpělivost a řeknete, že to je plejáda ztraceného času," podotkl.

[chooze:article;value:480178]

​Nedávno přišel web Seznam Zprávy s informací, že si Mynář měl z Hradu půjčit stan na svoji sjezdovku, protože mu vyhořel srub. "Na Pražském hradě leží stany, které tam leží tři čtvrtě roku, nikdo si je nepronajme, tak aspoň tento drobný příspěvek do rozpočtu Správy Pražského hradu. Moje jediná podmínka byla, že to nesmí být dražší, než když si to půjčím od nějakého 'Františka Vopičky'," nastínil kauzu Mynář.

V rámci kauzy byl jedním z faktorů, že Mynář neměl být schopný doložit faktury, i když to sliboval. Stan u něj byl navíc o půl měsíce dřív, než bylo objednáno. "Já jsem naprosto oficiálně dal požadavek na dopravu. Měl jsem stan objednaný od ledna, ale doprava mi řekla, že se jim to hodí v prosinci. Kdybych to chtěl schovat, tak vězte, že bych to schoval a věděl bych jak," doplnil k tomu hradní kancléř.

Nejnovější kauza, se kterou první přišly Seznam Zprávy, se týká loňské cesty Mynáře do Kataru. Podle novinářů tam sledoval nejen národní zájmy, ale údajně usiloval o miliony. "Je to lež. Já nevím, o jakých investicích byla řeč. Vypadlo z toho, že jsem loboval u ČEZu za to, aby mi připojili fotovoltaickou elektrárnu, kterou mám na svojí chalupě. To jsem si říkal, jakože by se Katar zajímal o moji fotovoltaiku na chalupě," zlehčoval s úsměvem Mynář.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.