Mynář řeší další problém. V jeho shořelém srubu našli nelegální samopal

S informací o vyšetřování nálezu neregistrované zbraně ve shořelém srubu bývalého hradního kancléře přišly Seznam Zprávy. Jejímu získání předcházely týdny dotazování a mlčení, nakonec událost potvrdilo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, a to údajně proto, že 'se věci daly do pohybu'. 

Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Radim Daňhel tuto informaci redakci TN.cz potvrdil. "Jednalo se o rozhodnutí v řízení o odvolání proti rozhodnutí Krajského státního zastupitelství v Brně, kterým bylo odmítnuto poskytnutí informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím. VSZ v Olomouci tedy nebylo a není činné v trestním řízení, ale pouze rozhodovalo ve správním řízení. Z uvedeného důvodu se nemohu k samotnému trestnímu řízení vyjádřit," sdělil. 

[chooze:article;value:493573]

Radiožurnálu se podařilo zjistit, že se jednalo o samopal sovětské výroby, který byl v době nálezu ve velmi špatném stavu. "Zbraň je nekompletní, nefunkční, poškozená. Špatný technický stav byl způsoben pravděpodobně dlouhodobým působením vysokých teplot," řekl náměstek okresního státního zástupce v Uherském Hradišti Lukáš Mahdal, který se případem zabývá. 

Jedná se pravděpodobně o důsledek požáru, který loni Mynářův srub zachvátil. Zda byla předtím zbraň funkční, to vyšetřovatelé zatím nevědí. Stejně tak zatím není jasné, komu přesně samopal patřil vzhledem k tomu, že není registrovaný. Proto policie případ řeší jako podezření z nedovoleného ozbrojování. "V současné době je ve fázi prověřování. V tuto chvíli nemůžeme poskytnout žádné informace," řekl redakci TN.cz policejní mluvčí Radomír Šiška. 

[chooze:article;value:494361]

​Mynář, který je držitelem zbrojního průkazu, popřel, že by vlastnil nelegální zbraně. "Věřit Seznamu se nevyplácí, je to lež jako vždy. Nikdy jsem nevlastnil ani neukrýval žádnou nelegální zbraň," napsal. "Jednalo se o historický artefakt z 2. světové války, po praotci, byl nefunkční a nebyl jsem ani právoplatným majitelem této věci. Byla v majetku jiného rodinného příslušníka. Policii jsem toto vysvětlení již poskytl," dodal pro iDnes.cz

Pokud by se prokázalo, že byl majitelem samopalu, nebude to jeho první vroubek. Před třemi týdny na veřejnost pronikly informace ze zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), že Mynář neoprávněně lovil trofejní zvěř v Lánské oboře. 

Více ke kauze lovu v Lánské oboře se dozvíte v reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.