Mynář si zval politiky, podnikatele i kamarády. Stříleli spolu zvěř za miliony

Že Vratislav Mynář nechodil při návštěvách Lánské obory pro ránu daleko, není už tajemství. Také si zval hosty. "My jich známe asi dvacet. Já si myslím, že jich známe asi dvě třetiny," prozradil novinář Janek Kroupa. Podle Seznam Zpráv mělo jít například o exministry Miroslava Tomana a Františka Lukla.

"Byl jsem pozván jako člen expertního týmu prezidenta. Vnímal jsem to jako nějaký bonus k této práci, kterou jsem vykonával zadarmo," řekl Lukl. Podnikatel Pavel Kočiš se o účasti na honu bavit nechce. Podle něj šlo o soukromou věc. 

[chooze:article;value:494361]

Mezi hosty nechyběli myslivci z Mynářových Osvětiman, hradní advokát či úspěšní lékaři a kancléřovi známí. "Pozvání do Lánské obory jsem dostal přímo z kanceláře pana prezidenta, která hon organizovala. Jelikož se jednalo o oficiální pozvání z kanceláře pana prezidenta, po důvodu pozvání jsem nepátral," sdělil ředitel Nemocnice Milosrdných bratří v Brně Pavel Piler.

Pozvánky na lovy zdarma byly výsadou prezidenta, loňský Mynářův dodatek ke zřizovací listině Lesní správy Lány (LSL) to měl změnit. Tou dobou se už o akce zajímal Národní kontrolní úřad (NKÚ). 

[chooze:article;value:493573]

"Vše probíhalo striktně podle zákona o myslivosti, zřizovací listinou LSL a plánem lesního hospodářství při naplňování předmětu činnosti LSL. Organizační pochybnosti byly odstraněny potvrzením prezidenta republiky na základě doporučení NKÚ. Tradice společenských lovů v oborách LSL byla založena legendárním kancléřem Masaryka a Beneše doktorem Přemyslem Šámalem," prohlásil Mynář.

"Skutečně to byl Mynářův soukromý revír," myslí si Kroupa. Podle NKÚ nebyly lovy mezi lety 2019 a 2021 v pořádku. "Závěry ze zprávy NKÚ se zabýváme, ale s ohledem na neveřejnost řízení to nebudeme blíže komentovat," sdělil mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Dnes už bývalý prezident Miloš Zeman řekl, že z loveckých podniků svého kancléře není nadšen. A označil je za papalášství.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.