Mysleli si, že mají doma štěně. Přinesli si ale přenašeče smrtící nemoci

Roztomilé mládě považovali za psí štěně, slitovali se a vzali si ho domů. Později si však manželský pár z východu USA uvědomil, jak velké chyby se dopustil. Šlo totiž o mládě kojota. I když v jeho případě riziko újmy kvůli agresivnímu chování nehrozí, v Americe jsou kojoti často infikováni vzteklinou, jak připomíná The Sun. Na tuto nemoc přitom každoročně po celém světě zemře zhruba 55 tisíc lidí.

[chooze:article;value:106529]

​Zachránci malého kojota se obrátili na Centrum pro volně žijící zvířata v Nové Anglii (New England Wildlife Center). Nyní je mládě v karanténě a brzy ho čeká setkání s dalším, podobně starým soukmenovcem.

Ochránci zvířat v USA celkem běžně chovají více nalezených kojotích mláďat společně a cílem bývá vypuštění do volné přírody. O jednom takovém shledání už loni informoval web NewBedfordGuide.com. "Nejprve byli trochu nesmělí, po chvíli ale na sebe začali reagovat a hrát si," uvedl americký server.

Populace vojně žijících kojotů je v USA poměrně rozšířená. U původních obyvatel, tedy indiánů, měly tyto psovité šelmy dokonce místo v jejich mytologii. Farmáři ale kojoty nenávidí, protože útočí na jejich dobytčí stáda. Každoročně jich proto asi 90 tisíc postřílejí.

Na Liberecku se rozšířil africký mor prasat. Ulovená zvířata tam nestíhají testovat (3/9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.