Myslivci odstřelili rekordní počet zvěře. Zvěřina ale zlevňovat nebude

Škody údajně až za čtyři miliardy korun způsobí ročně srstnatá zvěř na polích a v lesích. A tak zněl rozkaz z ministerstva jasně – myslivci musí počty zvěře zredukovat. Vloni tak padaly rekordy. "Nejvíc bylo zastřeleno srstnaté zvěře, celkem 350 tisíc divočáků, daňků, jelenů, muflonů, naopak pernaté zvěře, kachen a bažantů bylo střeleno méně než jiné roky," uvedl mluvčí Českého statistického úřadu Jan Cieslar.

"Zjistí se, jaké jsou škody, a podle toho se stanoví minimální odlov v tom daném roce a ten bude také kontrolován," vysvětlil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Novela zákona o myslivosti také nařizuje myslivci každý skolený kus označit plombou, vyfotografovat a nahrát fotku do jednotného systému. Správci honitby, pokud stanovené počty nesplní, hrozí pokuta až do 200 tisíc korun. Jenže podle myslivců i ochránců přírody je tlak na počty střelených kusů přehnaný.

[chooze:article;value:546811]

​"Zajíce a bažanta ubývá hojně, spárkatá zvěř, srnčí a černá se objevuje ve větším množství, ale že by se jednalo o přemnožení, to v žádném případě," uvedl myslivec Miroslav Jeník.

"Nám se nelíbí ty tlaky na snižování stavů a opakovaná mantra, že zvěř je přemnožená, protože se to týká pouze lokáních území," poznamenala iniciátorka výzvy na záchranu srnčí zvěře Pavla Benettová.

"Důležitá je rovnováha. Pokud je zvěř vybitá, tak lesy tmavnou, zarůstají a to zase škodí mnoha druhům vzácných rostlin, jako jsou například vzácné orchideje," uvedl ochránce přírody David Číp.

Jenže stejně jako se redukují počty zvěře, redukují se i počty členů mysliveckých sdružení. Mladé to prý tolik netáhne, a tak splnit kvóty odstřelu je stále těžší. A to i přesto, že střelené kusy jsou hlavním zdrojem příjmů mysliveckých sdružení.

"Zvěřina, která se uloví, musí být veterinárně ošetřená. Pak si buďto maso dělíme mezi sebou, nebo to můžeme prodat. Výdělek jde do myslivecké kasy spolku," vysvětlil Jeník.

[chooze:article;value:563034]

Přestože myslivci hlásí rekordní úlovky, zvěřina nezlevňuje. Přitom jde o alternativu, která je stále oblíbenější. Lidé nejčastěji kupují maso z divočáků, druhé místo patří srnčímu a na pomyslné třetí příčce se umístilo maso jelení.

V supermarketu nebo hypermarketu zvěřinu prodávají hlavně na podzim, když myslivci pořádají hony. Poslední lovecká sezóna byla rekordní. "Ceny zvěřiny určitě budeme nechávat stejné. Prostě to nejde udělat jinak. Provozní náklady jdou všechny nahoru," sdělil obchodník se zvěřinou Miroslav Ščerba.

Zlevňovat se nechystá ani jeden z největších obchodníků se zvěřinou v Moravskoslezském kraji. Přitom jen v oboře v Hukvaldech během lovecké sezóny zastřelili 350 daňků, muflonů a divočáků.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.