Myslivci se snaží vybít přemnoženou zvěř. V některých místech je stav kritický

Myslivci bijí na poplach, protože situace s přemnoženou zvěří je, zvláště v některých regionech, závažná. Hrozí totiž, že zvířata jejich přirozené prostředí nebude schopné uživit.

Pomoci by měla novela mysliveckého zákona z pera ministerstva zemědělství, kterou už schválila vláda. Myslivcům se ale nelíbí. "Jsme přesvědčení, že nepovede k cíli snížení stavu zvěře v rámci České republiky. Máme ale obavu, že novela u určité populace spárkaté zvěře způsobí destrukci," tvrdí předseda Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Janota.

Dalším problémem, který by mohla novela představovat, je podle myslivců úbytek jich samotných. Úplně špatná prý ale není. "Opravdu se dozvíme, kolik zvěře se v ČR naloví. Dneska se stává to, že i když se ta zvěř nenastřelí, zapíše se, že byla svým způsobem střelená," tvrdí Janota.

[chooze:article;value:560137]

Zájem o myslivost všeobecně klesá, za čímž stojí i náročnost profese nebo výtky společnosti. Jedna strana myslivcům vyčítá, že loví přespříliš, druhá zas, že málo. Lov jim přitom ztěžuje i fakt, že člověk pobývá v přírodě přes den víc než v minulosti. A tak myslivci do lesů vyráží s puškami až večer, zejména kvůli bezpečnosti.

"Někdo si myslí, že je zábava vysedávat po nocích a lovit zvěř. Není to jen o tom, že tu zvěř střelíte. Musíte ji z toho lesa dostat a nějak ji ošetřit. Je s tím spousta starostí," tvrdí Janota.

V minulé sezóně od dubna 2022 do konce března 2023 ulovili myslivci podle Českého statistického úřadu 195 882 kusů jelení, dančí, mufloní a srnčí zvěře, tedy asi o 14 tisíc víc než v předešlé sezóně.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.