Myslivcům vadí zákaz olověných broků. Budou ale asi moct lovit s lukem

Bažiny, řeky, rybníky nebo třeba jezera. Na nich a také v jejich okolí teď myslivci nesmí lovit olověnými broky. "Olovo je jedovatý kov, ale do životního prostředí se stále dostávalo mnoho tun," vysvětlil ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.

Nařízení se týká i honitby v Karviné. Tam mají především vodní plochy s vodními ptáky. "To jediné, co nám jako myslivcům vadí na tomhletom, je to striktní dodržování zákazu olověných střel k lovu jiných druhů zvěře na mokřadech a v blízkosti mokřadů," vysvětlil myslivec Marek Danihel.

[chooze:article;value:485245]

Do hnízd ptáků jim totiž chodí škodná, tedy norci, kuny nebo třeba lišky. Zastřelit lišku z ideální vzdálenosti ocelovým brokem, který by teď měli používat, už zkoušeli.

"Liška odběhla a museli jsme ji dohledávat a při pitvě jsme pak zjistili, že 99 procent broků bylo maximálně centimetr pod kůží, pokud ji nedohledáme což se může stát, a pak odejde a trpí bolestmi týden až 14 dní, než uhyne," uvedl předseda Mysliveckého spolku Karviná - Staré Město Svatopluk Hynčica. Olověný brok naproti tomu vnikne až do vnitřností a zvíře usmrtí. 

[chooze:article;value:467223]

"Materiály, které jsou podobné vlastnostmi olověným brokům, jsou velice drahé, jedná se o nějaké slitiny na bázi zlata, na bázi bizmutu," sdělil prodejce zbraní Ivo Kosina. Olověná munice je i podle odborníků pro zvířata nebezpečná. "Tahle munice zůstává potom ležet, dostávají se k ní zvířata, dostávají se k ní ptáci," poznamenal Vermouzek. 

Nařízena je také vzdálenost od mokřadů, kterou myslivci používající olověné broky, nesmí překročit. 

Luky a šípy

Zato na lov s lukem a šípy by mohli myslivci vyrazit ještě letos, pokud ovšem projde vládní novela mysliveckého zákona. Takový způsob lovu je možný už v mnoha evropských zemích. Někteří myslivci v Česku ho považují za nehumánní, jiní ale tvrdí, že se takto dají snížit třeba stavy zvěře v obydlených oblastech.

Členové klubu lovecké lukostřelby mohou u nás střílet zatím pouze do terčů, to by se teď mohlo změnit. "Luk je dneska zbraň, která je velmi výkonná, šíp letí rychlostí 100 metrů za sekundu a díky loveckým břitům dělá velkou ranivost," vysvětlil místopředseda klubu lovecké lukostřelby Ivan Izsof.

Při zásahu kulovou zbraní dochází podle Zajíčka k tomu, že cévy mají tendenci se zavírat, kdežto při ráně loveckým hrotem dochází k tomu, že po řezu se céva otevírá, zvěř rychleji vykrvácí a zhasne. 

[chooze:article;value:487531]

"Lov lukem je vlastně od pradávna jeden z nejstarších způsobů lovu zvěře," připomněl předseda okresního mysliveckého spolku ve Vsetíně Michal Zubíček. 

"Není to jen tak, že si někdo vyjde s lukem do lesa. Jsou pevně dána pravidla, musí ten člověk projít speciálním loveckým kurzem, musí mít speciální zbraň, která je pevně definována," řekl poslanec Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Lovec by musel být podle návrhu členem Českomoravské myslivecké jednoty, Klubu lovecké lukostřelby a splnit mezinárodní lukostřeleckou zkoušku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.