Myslivec na Opavsku zastřelil fenku. Lidé požadují trest i zpřísnění zákona

V noční můru se pro paní Sabinu změnila běžná procházka. Okolo osmé hodiny večer se 28. února vydala se svým přítelem a fenkou Dixie ven po cyklostezce mezi Darkovicemi a Vřesinou. Pes si popoběhl kousek na louku, ale stále byl pod dozorem. Ve chvíli, kdy se však vracel ke svým páníčkům, uslyšeli výstřel.

Zvíře zastřelil myslivec, který seděl v posedu nad nimi a nejspíše je neslyšel. Ten poté tvrdil, že si psa spletl s liškou. "Vidím, že tam je něco podobného lišce, že tam je liška. Ona se vrátila a teď běží. Mířil jsem na ni a pak jsem vystřelil," uvedl myslivec pro televizi Polar. Od té doby se však veřejnosti vyhýbá.

[chooze:article;value:493510]

Případem se začali zabývat policisté. "Jak to vlastně bylo, je předmětem vyšetřování," sdělil policejní mluvčí René Černohorský.

Příběh se však rychle začal šířit na sociálních sítích i v médiích. Mezi širokou veřejností vyvolal velký rozruch. Lidé dokonce sepsali hned několik petic. V jedné z nich žádají potrestání střelce.

"Peticí dáváme najevo nesouhlas, pokud by se na takový nepochopitelný čin mělo hledět jako na pouhý přestupek, kde pořizovací cena štěněte border kolie, nehledě na cenu osobní a ocenění všech jejích dovedností, rozhodně přesahuje 5 000 korun. Svým podpisem lidé také dávají najevo svůj názor, že takový člověk by nejen neměl mít zbrojní průkaz i zbraň, ale i s ohledem na bezpečnost nejen zvířat i lidí v jeho okolí by měl být sledován lékaři," napsala autorka petice Jiřina Vůjtěchová.

Podle některých by čin neměl být označen jen jako přestupek a chtějí změnit legislativu. "Žádáme změnu příslušných zákonů tak, aby již nebylo možné setkat se v lese s ozbrojenými myslivci, kteří i přes možný úbytek duševních sil a snížení smyslového vnímání mají zbrojní průkaz a platný lovecký lístek. Žádáme změnu příslušných zákonů tak, aby odpovídaly humánním a morálním standardům 21. století," stojí v petici autora Jana Kristy.

[chooze:article;value:493023]

Do případu se zapojil i europoslanec a pražský náměstek Jiří Pospíšil (TOP 09). "Ve věci jsem už sám podal trestní oznámení, neboť se domnívám, že mohlo dojít ke spáchání i několika trestných činů, zejména trestného činu týrání zvířat," uvedl na facebooku.

Petice i veškerou pomoc oceňuje i samotná majitelka Dixie Sabina. "Náš příběh bohužel není ojedinělý a my všichni bychom si přáli, aby už si nikdo tímto nemusel procházet. Dixie udělala v životě mnoho radosti. A hlavně mnoho dobra. A já doufám, že toto bude jedna z nich," sdělila Sabina na sociálních sítích.

Vedení mysliveckého spolku myslivci odebralo povolenku k lovu až do té doby, dokud se případ neprošetří. "Odmítáme jakékoliv nezodpovědné chování, které porušuje bezpečnost střelby a mysliveckou etiku, a apelujeme na všechny myslivce, ať se při lovu řídí rozumem a zákony, aby k podobné události znovu nedošlo," vyzval na webu Okresní myslivecký spolek Opava.

Myslivec na Pardubicku loni na podzim postřelil kolegu. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.