Mýtné se v březnu změní hned dvakrát. Ekonom řekl, jak to ovlivní ceny zboží

Zvýšení mýtného začne platit od pátku 1. března a do konce měsíce se změní znovu. Rozhodla o tom tento týden vláda. Poplatky se zvýší o přibližně 15 %, jejich růst iniciovaly změny v evropské legislativě. "Kromě dosavadních tří složek mýtného: poplatku za užití pozemní komunikace, poplatku za hluk z provozu a poplatku za znečištění ovzduší bude nově zavedena čtvrtá složka, poplatek za emise CO2," uvedlo ministerstvo dopravy v tiskové zprávě.

Změny se ale neobešly bez komplikací. Podle webu Zdopravy.cz při meziresortním připomínkovém řízení vládní výbor kompatibility zjistil, že některé hodnoty pro výpočet sazeb mýta neodpovídají evropské směrnici. Změna proto proběhne nadvakrát.

​"Původně kalkulované sazby budou platné od 1. do 24. března 2024, tedy do data povinné transpozice. Od 25. března 2024 budou platné nově upravené sazby, které jsou již v souladu s příslušnými přílohami evropské směrnice," dodalo ministerstvo.

[chooze:article;value:532960]

Dodatečná změna by ale podle ministerstva neměla dopravcům působit potíže a netýká se všech kategorií. "Samotný přechod mezi platnými sazbami proběhne automaticky, tedy pro dopravce tyto dvojí sazby nebudou znamenat žádný dodatečný administrativní nárok," napsalo ministerstvo.

Potvrzuje to i Sdružení automobilových dopravců ČESMAD BOHEMIA. "Dílčí úprava už bude víceméně kosmetická a neměla by po technické a administrativní stránce dopravce nijak zatížit," popsalo sdružení. Změna, která proběhne v druhé půlce března, se podle ministerstva dotkne 86 sazeb ze 168.

"Mýtné je jeden z nákladů, který se propisuje do konečných cen všeho, co kamiony převáží. Nejen potravin, ale i drogerie, kosmetiky, oblečení, vlastně všech výrobků, zboží," vysvětlil TN.cz ekonom Petr Studnička.

Změny v mýtném by ale podle něj neměly ceny zboží nijak výrazně zvyšovat. "Navýšení je sice o 15 procent, ale mýtné nehraje až tak zásadní roli, aby to mělo výrazně proinflační stimul," říká ekonom a dodává, že mnohem větší vliv na inflaci mají vysoké schodky rozpočtu a oslabování koruny.

Ekonom Bartoň: Můžete být klidní. Není důvod, proč by ceny potravin neměly klesat (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.