Mýtus, nebo skutečnost? Vědci zkoumali "mužskou rýmičku"

Někteří muži běžné nachlazení považují za život ohrožující onemocnění. Na tzv. mužskou rýmičku se proto nyní zaměřili vědci, kteří pomocí studie zkoumali, jestli pánové opravdu trpí více než dámy. Výsledky studie publikovali vědci z Innsbrucku v časopise Journal of Psychosomatic Research.

Jejich zjištění muže příliš nepotěší. "Navzdory rozšířenému tvrzení o mužské rýmičce jsou empirická data o genderově specifických rozdílech vzácná," píší totiž vědci pod vedením Davida Riedla a Daniela Dejaca z univerzit v Innsbrucku.

Vědci ve své studii pozorovali průběh nemoci s příznaky podobné chřipce u 113 lidí, a to během prvních osmi dnů po infekci. 56 procent účastníků tvořily ženy a průměrný věk lidí ve skupině byl 41 let. Příznaky byly hodnoceny jak subjektivně (sebehodnocení pacientů), tak objektivně (hodnocení lékařem).

[chooze:article;value:482001]

​Studie nezjistila "žádný významný genderově specifický rozdíl" mezi muži a ženami, pokud jde o objektivizovatelné příznaky na počátku onemocnění, jako je ucpaný nos nebo rýma, bolesti hlavy, zimnice nebo nedostatek spánku, píše deník oe24.

Bylo však zjištěno "výrazně rychlejší zotavení žen", a to jak z hlediska závažnosti příznaků hodnocených lékařem, tak z hlediska závažnosti příznaků uváděných pacientkami. Vědci jako možný důvod uvádějí interakci pohlavních hormonů s imunitním systémem. Předchozí studie prokázaly, že ženy jsou schopny lépe produkovat protilátky, což zvyšuje imunitní aktivitu, a tedy rychlejší a účinnější obranu proti infekcím.

Potvrzení pro teorii o "mužské rýmičce" nicméně vědci nenašli. Zároveň ale varují před nebezpečím této hypotézy. Někteří muži se totiž obávají návštěvy lékaře, aby nečelili posměchu právě kvůli řečem o nezvládání jednoduchého nachlazení.

V Česku nyní řádí epidemie respiračních chorob. Podívejte se, kdy skončí: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.