Mzdy zaměstnanců letos rostly. Podniky chystají přidávat i příští rok

Inflace se v peněženkách lidí za poslední rok výrazně podepsala. Po zaměstnavatelích tak často požadují vyšší mzdu. Řada firem se proto snažila reagovat. Za poslední tři měsíce dostalo přidáno 44 % lidí.

"Tlak je obrovský. Hlavně u těch poptávaných profesí, jako jsou programátoři. Ale obrovský zájem je o kvalifikované dělníky do továren, kteří mají kvalifikaci. O ty se bojuje," sdělil viceprezident Hospodářské komory ČR Tomáš Prouza.

[chooze:article;value:468710]

"V soukromém sektoru převažuje zvyšování mezd individuálně před plošným. S tím, že řada firem například zvýhodňuje zaměstnanecké benefity, jako jsou třeba zvýšené příspěvky na různé příplatky, penzijní připojištění," vysvětlil ekonom Petr Studnička.

A platy letos rostly i ve státní správě. Například od 1. září se zvedly zhruba 300 tisícům státních zaměstnanců, a to o 10 %. Šlo třeba o školní kuchařky, uklízečky nebo pracovníky v městských pečovatelských domovech.

Růst mezd:

"Moc se nedá počítat s přidáním u firem, které pracují s nízkými maržemi a jsou jen subdodavatelé třeba velkých automobilek. Tam je obrovský tlak na cenu výroby, není tam prostor navyšovat," doplnil Prouza.

Letošní průměrná mzda činí 38 911 korun. Příští rok to bude 40 324 korun, tedy zhruba o čtyři procenta více než letos.

Vývoj průměrné mzdy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.