Na 10 příznaků nové mutace covidu pozor. Kraken znepokojuje odborníky

Epidemiology znepokojuje nová varianta koronaviru XBB.1.5, známá i pod jménem Kraken. Po Velké Británii se masivně šíří i v USA a některých evropských zemích, dva případy jsou i v Česku.

Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli tomu bije na poplach, upozornil portál The Northern Echo. "Znervózňuje nás rychlost toho nárůstu. Zejména v některých zemích v Evropě a v severovýchodní části Spojených států. Tam, kde se XBB.1.5 rychle rozšířila, nahradila ostatní mutace," uvedla Maria Van Kerkhoveová, vedoucí WHO pro covid.

Hlavních příznaků varianty s přezdívkou Kraken je zatím desítka. Patří mezi ně bolest v krku, ucpaný nos, rýma, kýchání, suchý kašel, bolest hlavy, kašel s hleny, chraplavý hlas, bolesti svalů a proměny čichu.

[chooze:article;value:482664]

​Podle virologa Lawrence Younga z britské Univerzity ve Warwicku by se mutace neměla brát na lehkou váhu.

"Varianta XBB.1.5 je vysoce nakažlivá a zvyšuje počet hospitalizací v New Yorku, především mezi staršími lidmi. Je to pro nás všechny budíček, abychom s covidem neusnuli na vavřínech," varoval Young pro Daily Mail

Státní zdravotní ústav (SZÚ) upozornil, že i v Česku může být víc než dva prokázané případy. "Jde o variantu, která se šíří rychleji než ty, které zatím známe. Nemusí dobře rozeznat imunitní buňky navozené vakcinací nebo prodělanou infekcí," vysvětlila mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová.

Respirační onemocnění trápí celé Česko (12/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.