Na americkou základnu v Iráku dopadly rakety, zranily pět vojáků

Raketové ostřelování je posledním ze série útoků zaměřených na základnu Al-Asad v západním Iráku, na které jsou američtí vojáci i personál koalice vedené USA proti džihádistické skupině Islámský stát, informovala agentura Reuters. "Dnes došlo k podezřelému raketovému útoku proti americkým a koaličním silám," uvedl mluvčí americké obrany. "Podle prvotních informací bylo zraněno několik příslušníků amerického personálu."

Mluvčí dodal, že personál základny provádí vyhodnocení škod po útoku a bližší detaily poskytne, až bude k dispozici více informací. Americký prezident Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová byli o útoku informováni, uvedl Bílý dům.

[chooze:article;value:568053]

Irácký vojenský zdroj uvedl, že na základnu bylo vypáleno několik raket, přičemž některé dopadly na areál, další zasáhly nedalekou vesnici, ale nezpůsobily žádné větší škody. Podobné útoky byly na počátku války mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenci z Hamásu v Gaze časté, ale od té doby takřka ustaly.

https://twitter.com/AFP/status/1820603191287054618

Tento raketový útok přichází v době, kdy rostou obavy z útoku Íránu a jeho spojenců na Izrael, který má být odvetou za zabití vrcholných představitelů Hamásu a Hizballáhu. Agentura AFP uvedla, že k ostřelování vojenské základny došlo poté, co americké síly minulý týden provedly úder na bojovníky, kteří se pokoušeli vypustit bezpilotní letouny, jež byly považovány za hrozbu pro americké a spojenecké jednotky. Úder, který si podle iráckých zdrojů vyžádal čtyři mrtvé a byl prvním úderem amerických sil v Iráku od letošního února.

K posledním dvěma útokům namířeným proti základnám, na nichž jsou umístěny americké a spojenecké jednotky v Iráku, došlo 16. a 25. července. K většině útoků se přihlásil Islámský odpor v Iráku, volná aliance proíránských skupin, která uvedla, že jde o solidaritu s Palestinci v Gaze.

V lednu při útoku bezpilotního letounu, z něhož byly obviněny tyto skupiny, zahynuli tři američtí vojáci na základně v Jordánsku. USA v odvetě podnikly desítky úderů proti Teheránem podporovaným bojovníkům v Iráku a Sýrii. Bagdád se snaží zmírnit napětí a zapojil se do jednání s Washingtonem o budoucnosti mise koalice vedené USA v Iráku, přičemž Íránem podporované skupiny požadují její stažení. Americká armáda má v Iráku a Sýrii přibližně 3 500 vojáků.

Nejen Libanon se připravuje na odvetu Izraele. Hizballáh připravil o život 12 dětí (7/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.